Великобритания вика армията да зарежда бензиностанции

11:11, 27 сеп 21 / Свят 25 2193 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Стотици войници могат да бъдат мобилизирани, за да доставят гориво на бензиностанции, останали без петрол в цялата страна, поради настъпилата паника сред населението и недостига на шофьори на цистерни, пише британският печат.

Премиерът ще събере висши членове на кабинета, за да разгледа операция „Ескалин“, след като от Асоциацията на търговците на дребно на бензин (PRA), която представлява почти 5 500 независими търговски обекти, заявиха, че 50% до 90% от членовете му са докладвали, че изчерпват наличните количества от основните горива.

Великобритания издава над 10 000 визи за работници и шофьори

Кризата доведе до нарастващи опасения, че Обединеното кралство може да преживее втора „зима на недоволството“, и предупреждения, че рафтовете могат да се изпразнят по-рано от обикновено в навечерието на Коледа. В опит да предотвратят още по-голямото разрастване на кризата трима от министрите в кабинета на Джонсън - Куози Куартенг, Грант Шапс и Прити Пател, се събраха на спешна среща в неделя, за да обсъдят варианти - включително операция „Ескалин“.

Великобритания без закон за конкуренцията

Късно снощи Куартенг обяви, че горивните компании временно ще бъдат освободени от задълженията си по закона за конкуренцията с цел споделяне на информация и оптимизиране на доставките. Той призна, че е имало „някои проблеми с веригите за доставки“, но настоя, че все още има „много гориво в рафинериите и терминалите“. Длъжностни лица заявиха, че този ход ще улесни фирмите да „споделят информация, за да могат по-лесно да дадат приоритет на доставките на горива до онези части на страната и стратегически места, които са най-нуждаещи се“.

Министрите са раздразнени, защото смятат, че истинският размер на недостига на гориво би бил по-малък, ако обществеността действаше нормално, а недостигът на шофьори на тежкотоварни автомобили би имал само незначителен ефект, но съобщенията в медиите предизвикаха опашки и презапасяване в цялата страна. От PRA заявиха, че търсенето в една бензиностанция е нараснало с 500% в събота в сравнение с миналата седмица, пише „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама