САЩ издадоха първия паспорт с маркер за пол „X“

08:22, 28 окт 21 / Свят 25 723 Шрифт:
Ирина Иванова

Властите в САЩ издадоха първия паспорт с обозначение „X“ на мястото, където се отбелязва мъжки или женски пол. Това се счита за крайъгълен камък в признаването на правата на хората, които не се идентифицират като мъже или жени, като в началото на следващата година се очаква хората с различна ориентация да могат да попълнят и собственоръчно като какви се самоопределят. Това съобщи Държавният департамент, цитиран от CNBC.

Съдът реши: По Конституция полът може да бъде само биологичен

Специалният дипломатически пратеник на САЩ за правата на ЛГБТ, Джесика Стърн, нарече първият такъв паспорт „исторически“ и заяви, че така САЩ са напълно актуални към новата реалност, в която има „по-широк спектър от човешки полови характеристики“. „Когато човек получи документи за самоличност, които отразяват истинската му самоличност, той живее с по-голямо достойнство и уважение“, каза Стърн, цитирана от БГНЕС.

Властите, обаче не уточняват на кого е издаден паспортът, и отказаха да потвърдят дали е на Дана Зийм- интерсексуална жителка на Колорадо, която води съдебна битка от 2015 г. На Зийм беше отказано издаването на паспорт, тъй като в заявлението за него не бе попълнил дали е мъж или жена. Според съдебните документи по делото ѝ Зийм е написал „интерсекс“ над полетата с „M“ и „Ж“, и вместо това е поискал маркер за пол „X“ в отделно писмо.

Зийм е роден с „неясни физически полови характеристики“, но е отгледан като момче и е претърпял няколко операции. Той служи в армията като мъж, но по-късно се идентифицира като интерсексуален.

Още през юни източници от Държавния департамент обявиха, че властите все повече се приближават към идеята да въведат графа за трети пол. Заявлението за паспорт и актуализацията на системата за личните данни с добавяне на опцията за обозначение „X“ все още трябва да бъдат одобрени от Службата за управление и бюджет, която одобрява всички правителствени формуляри, преди да могат да бъдат издадени. Отделът вече също така позволява на кандидатите сами да избират своя пол като мъж или жена, като вече не се изисква от тях да предоставят медицинско удостоверение, ако полът им не съвпада с този, посочен в другите им документи за самоличност.

Съединените щати са поредната страна след Австралия, Нова Зеландия, Непал и Канада, която позволява на своите граждани да посочват в паспортите си пол, различен от мъжки или женски.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама