Съдът реши: По Конституция полът може да бъде само биологичен

13:20, 26 окт 21 25 1889 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Понятието „пол“ според Конституцията следва да се разбира само в неговия биологичен смисъл. Това реши Конституционния съд по дело, образувано от Върховния касационен съд.

Решението е прието с 11 гласа. Съдия Георги Ангелов е подписал решението с особено мнение, се казва още в съобщението на съда.

Въпросът беше повдигнат от ВКС, с цел да се тълкува дали е допустима юридическа промяна на пола при транссексуалност - с промяна на името на ЕГН. Решението трябваше да определи дали държавата е длъжна да зачита самоопределянето към пол, различен от биологичния, предаде dariknews.bg

Предстои Конституционният съд да обяви мотивите си, в които се очаква за първи път да се анализира въпросът за пола, включително и в контекста на практиката Европейския съд по правата на човека и на Съда на Европейския съюз.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама