След решението на КС: Политици с остри критики срещу Кирил Петков

14:18, 27 окт 21 / Избори 2в1 25 1718 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Бурни реакции след решението на Конституционния съд във връзка с двойното гражданство на Кирил Петков. Съдът обяви за противоконституционен указа на държавния глава в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Петков. Самият той коментира, че днес България е загубила частица от своя суверенитет.

От ВМРО се заканиха, че ще внесат жалба във ВАС да бъдат анулирани всички актове и решения, подписвани от Кирил Петков като министър. От партията поискаха дори и намеса на прокуратурата. „От самото начало беше ясно, че лицето Кирил Петков, гръмко провъзгласил се за продължител на промяната, е излъгал в декларацията, че има само българско гражданство. Това е не само декларация с невярно съдържание и лицето носи наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс, но това най-вече e грубо погазване на Основния закон на държавата“, посочват от партията на Красимир Каракачанов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов попита дали Румен Радев е знаел за двойното гражданство. „В България основният закон е Конституцията и той трябва да се спазва. Кирил Петков не ме интересува. Радев не го ли знае? Не се ли запита, като видя декларацията. И после наглостта му да пише до Конституционния съд да отменят делото - това е за коментар. Коментарът ми е срещу Радев и неговите юристи и съветници, за които той твърди, че са най-великите в сравнение с нашите“, заяви той, цитиран от БГНЕС.

Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков също критикува действията на Румен Радев, като посочи, че според него действащият държавен глава е бил наясно с двойното му гражданство. „Абсолютно недопустимо е българският президент да нарушава Конституцията. Нямаше да има проблем, ако Радев беше казал, че е бил подведен и че не е знаел за двойното гражданство на Кирил Петков. Но той още в началото потвърди, че е бил наясно със случая, обаче смята, че не трябва да се гледа формално на конституционните разпоредби“, посочи Герджиков.

За „Има такъв народ“ Кирил Петков никога не е бил министър. Според Радостин Василев с решението си КС е защитил Конституцията и националния суверенитет. „Това решение не е никаква изненада за юристите и е лъч надежда, че сме независима държава, в която се защитава основният закон, а не се обслужват чужди интереси“, посочи още той. По думите му на Кирил Петков трябва да му бъде търсена наказателна отговорност.

В защита на Кирил Петков се обяви Мая Манолова. „Това не е само казусът „Кирил Петков“. Това е казусът на десетки хиляди българи в чужбина, които са с двойно гражданство. Тази несправедливост в Конституцията трябва да бъде променена“, написа тя във Facebook. Според нея Кирил Петков е бил „един от най-смелите български министри, който бръкна дълбоко в корупционното гнездо“.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 14:40, 27 окт 21

Всички ще гласуваме за Промяната продължава, за умните и достойни българи Кирил Петков и Асен Василев, както и за президента Радев. Подлогите на мафията като Каракачанов щели да сезират административния съд. Много дълбоко им бръкнаха в кражбите и пропищяха. Но народът се събуди.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама