„Facebook papers“: Социалната мрежа подхранва реч на омразата и фалшиви новини

11:50, 26 окт 21 / Свят 25 754 Шрифт:
Василена Йорданова

Facebook се намира в най-голямата криза в 17-годишната си история. След като бившата служителка Франсис Хаугън изнесе вътрешни документи, уличаващи компанията в злоупотреби, в понеделник 17 американски медии публикуваха още редица доказателства, показващи, че платформата на Марк Зукърбърг има сериозни проблеми.

Разкритията на „Facebook papers“ потвърждават съмненията, че най-голямата социална мрежа в света подхранва речта на омразата, насилието и разпространението на фалшиви новини. Сътрудници на Facebook отдавна са предупреждавали за рисковете от алгоритъма, подсилващ речта на омразата, но ръководството на компанията ги е неглижирало. 

Освен това платформата е предоставяла привилегии на политици и знаменитости да публикуват без ограничения, каквото пожелаят, дори това да противоречи на правилата на мрежата. 

Съобщава се още за липсата на действия да се предотврати трафикът на хора през социалната мрежа, заглушаване на критики срещу управляващите в няколко страни и вреда върху психиката на младите потребители.

„Най-голямата социална мрежа в света е изпуснала контрола“, пише Асошиейтед прес, цитиран от БНР.

Според новите разкрития мрежата застрашава демокрацията в целия свят, но най-силно засегнати са развиващите се страни. 

Зукърбърг видя координирана атака срещу социалната мрежа

Последва бърз отговор от Марк Зукърбърг, който за пореден път определи материалите като погрешно интерпретирани.

„Конструктивната критика ни помага да станем по-добри, но моята гледна точка е такава, че в момента виждаме координирани усилия и селективно използване на изтекли документи, за да се нарисува една фалшива картина на компанията ни“, заяви той, цитиран от БГНЕС.

Според него компаниите не бива да вземат сами всички решения за медийната си политика, а по някои въпроси трябва да се прилага държавно регулиране. „Когато вземаме решения, трябва да балансираме между понятията за социална справедливост, като свобода на словото и намаляване на злонамереното съдържание, или между прилагането на криптиране за защита на личния живот и подпомагането на правоприлагащите органи. Не става въпрос предимно за пари, а за балансиране на сложни социални ценности. Неведнъж съм настоявал за регулация, която да внесе яснота, защото не смятам, че компаниите трябва да взимат много от тези решения сами“, пише той.

Facebook отрече да има теч на данни при мащабния срив

Зукърбърг смята, че инструментите, които компанията е разработила за борба със зловредното съдържание, са най-добрите в бранша, а ръководството е инвестирало повече от 5 ммлрд. долара през 2021 г., за да осигури безопасността на потребителите на социалната мрежа. 

Той подчерта, че Facebook планира да инвестира десетки милиарди долари във виртуалната реалност през следващите няколко години.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама