Понижават се стойностите на азот край Камен бряг

16:51, 23 окт 21 25 1610 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Отчетено е постепенно понижение на стойностите на наблюдаваните показатели във водата край Камен бряг. Това показва анализът на водните проби от 20 и 21 октомври, взети от брегови пункт на 60 м. южно от заседналия кораб „Вера Су“ и от пункт непосредствено до носа на кораба, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Замърсяване с нефтопродукти около „Вера Су“

Резултатите сочат почти двойно понижение на стойностите на наблюдаваните показатели в двата пункта спрямо предходните, което може да се обясни с промяна в посоката на теченията и вятъра. Все пак измерените концентрации на азот амониев, азот нитратен и азот нитритен са три пъти над тренда, наблюдаван в района преди седмица.

Гледайте Дания, мислете за България

Екипите на МОСВ продължават всекидневно да следят на място състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб „Вера Су“ с цел проследяване на операцията по претоварване на кораба.

Разтоварването на „Вера Су“ върви по план

Междувременно стана ясно, че разтоварването на „Вера Су“ върви по план. Към 15 ч. са били прехвърлени около 1000 кубически метра от азотния тор, който е примесен и с вода. В дейностите се е включил и самоходен плавателен съд шалан с вместимост 650 тона.

Разтоварването върви трудно, тъй като да момента е имало информация какво е състоянието на кораба отвън подводно, но вътре се появяват изненади“, заяви ръководителят на операцията капитан Венцислав Иванов, цитиран от БНР. Групата, която допълнително укрепва кораба, почти е завършила работата си, изпомпва се водата от задната част на „Вера Су“, а достъпът до машинното отделение е много затруднен. Целта е да се повдигне още корабът, за да се отворят задните люкове на хамбара, където се предполага, че азотният тор е сух. Капитан Иванов не се ангажира с прогнозни срокове за края на операцията, но увери, че работата няма да спира докато времето позволява.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама