Гледайте Дания, мислете за България

14:00, 21 окт 21 25 2707 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Кораб, превозващ тор, засяда в плитчините близо до брега. Месец по-късно машината бавно, но сигурно потъва, а властите се суетят как да разтоварят товара, който има опасност да замърси водите.

Друг кораб, също превозващ тор, засяда в плитчините близо до брега, но на хиляди километри разстояние. Три дни по-късно плавателният съд е изтеглен, екипажът арестуван, а един от моряците – вече е с повдигнато обвинение.

Дайте ни възможност и сами ще си организираме екокатастрофа

Каква е разликата? Първият случай е от България – вторият от Дания!

Властите у нас успяха да превърнат инцидента в истинска катастрофа, докато Балтийската страна успешно реши случая за отрицателно време.

Къде сгрешихме? Краткия отговор е почти на всяка стъпка!

И двата инцидента настъпват след липса на промяна на курса – плавателните съдове засядат в плитчините на пълен ход. Но докато службите у нас се качват на Vera Su седмици след засядането му, то в Дания бордовата проверка на Beaumaiden става непосредствено след инцидента.

След това морската ни администрация даде на собственика и застрахователя една седмица да предостави план и цял месец да изтегли плавателния съд, докато датските власти им отпуснаха само 72 часа.

У нас след двуседмичен престой на борда и евакуация, властите най-накрая разговаряха с екипажа, а капитанът и вторият помощник-капитан са в ареста с повдигнати обвинения. В Дания още в първите часове след инцидента бяха повдигнати обвинения на 30-годишен моряк, употребил алкохол във въпросната нощ.

Разбира се има и разлики – Vera Su се врязва в скалист район и вода нахлу в хамбара, докато при другия кораб макар и да бяха установени пробойни – не бяха толкова сериозни.

Датските власти реагираха бързо и избегнаха екологична катастрофа, българските проспаха времето си за реакция и сега наблюдават потъването на кораба. Институциите ни катастрофираха с пълен ход, точно като Vera Su – оказа се че не само нямаме техника, но и идея какво да правим в подобна ситуация и се мотахме, мотахме и все още се мотаем.

Замърсяване с нефтопродукти около „Вера Су“

И докато с безсилие наблюдаваме потъването на „българския Титаник“, опитвайки се да разтоварим товара и да не се превърне случаят в грандиозна екокатастрофа, Beaumaiden отново пори морските вълни.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама