Пълен локдаун, ако мерките не дадат резултат до 10-15 дни

10:40, 23 окт 21 / COVID-19 25 1289 Шрифт:
Ирина Иванова

Най-лошият сценарий за страната ни е да се изчерпа капацитетът на болниците и те да не могат да приемат пациентите. Това коментира здравният министър д-р Стойчо Кацаров в ефира на Нова телевизия. По думите му настоящата вълна трябва да бъде овладяна за 10-15 дни.

Сертификатът европейски, изпълнението българско...

След 10-15 дни ще имаме голям проблем. Вчера имахме среща с директорите на болниците в София, те разкриват постоянно нови легла, но капацитетът и като хора, и като респиратори е почти изчерпан“, обясни Кацаров, като отбеляза, че респиратори нямало и в Държавния резерв. Обещание, че ще получим такива дошло от Световната банка. Европейският комисар по здравеопазването пък предлагал, ако се стигне до най-лошия сценарий, да се пращат болни в други държави.

По думите му, ако мерките не сработят следващите 10-15 дни, единствената алтернатива ще е пълен локдаун. Но, ако сработят, децата от 1 до четвърти клас първи ще се върнат на училище. 

Защо ресторантите работят, а децата не ходят на училище?

Той коментира и спорния въпрос защо ресторантите работят, а децата не ходят на училище. „Да, парадокс е. Но с една съществена разлика. При влизане в ресторант с документ, където всички на това място са с такъв документ – това вече е безопасна среда, в училищата такива изисквания не са въведени“, обясни министър Кацаров.

Къде ще се поставят ваксини срещу COVID-19 в почивните дни?

„В плана е записано до 500 на 100 000 болни, ние увеличихме тази граница на 750 на 100 000. Сега в София минава 900 на 100 000, така че тази възможност да се посещава организирано, не е възможна. Има много сериозна съпротива от родителите да се тестват децата и това е също нещо, с което не може да не се съобразиш. Беше поставен въпросът за тестове през носа, аз казах, че аз докато съм министър, няма да позволя на малки дечица да им се бърка в носа от когото и да е било. Сега обсъждаме други възможности за щадящи тестове за деца, обсъждаме ги с родители, Министерството на образованието. Ако намерим съгласие за такъв подход, аз съм готов да въведем такъв подход и да върнем децата“, заяви министърът.

Той обяви и че яслите и детските градини няма да бъдат затваряни при никакви условия, независимо как се развива ситуацията с коронавируса.

Търсят се варианти за влизане до някои обекти в моловете без сертификат

Стойчо Кацаров обясни, че се търсят варианти как хората да могат да посещават хранителни магазини, банки и аптеки, разположение в моловете. Според последната негова заповед в подобни обекти се влиза без зелен сертификат, но за посещение на търговските центрове те са задължителни.

Консултациите по темата са между представители на здравното министерство и собствениците на молове. Основният проблем е как да не се смесват различните потоци от хора и как, тези влезли до аптека, магазин или банка, да бъдат ограничени да посетят други обекти в търговските центрове. Здравният министър подчерта, че хората, които ще проверяват за спазване на мерките, също задължително трябва да имат зелени сертификати. По думите му този документ може да бъде наложен и на служителите на гишета. Въпросът в момента се обсъждал. 

Той коментира и фалшивите сертификати, като отбеляза, че „ако не разберем сериозността на проблема, никакви правила няма да ни помогнат“. Според него това е въпрос на съзнание на хората и на съпричастност. 

Кацаров изтъкна, че до момента няма нито 1 противопоказание за поставяне на ваксините, дори при автоимунните заболявания„Някой ми казват, че личният лекар ги съветва да не се ваксинират, защото имат диабет или рак, всъщност това е причина да се ваксинираш, защото ти попадаш в рискова група. Така че да се придържаме към науката. Науката е одобрила кратка характеристика на лекарствения продукт“, каза още той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама