Коренните жители на Америка всъщност са ... азиатци

20:00, 19 окт 21 / Любопитно 25 1639 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Зъбите на древните американци опровергават появилите се теории, че коренните жители на континента произхождат от Япония.

В продължение на години археолозите прогнозираха, че първите хора, живеещи в Северна Америка, произхождат директно от група, наречена Джомон. Тя е окупирала древна Япония преди около 15 000 години, по същото време, когато хората са пристигнали в Северна Америка по моста на Беринговия проток - древна ивица земя, която преди е свързвала Русия със Северна Америка. Това е било отдавна, преди морското равнище да се издигне над нея. Тази теория се основава на археологически прилики в каменни оръдия на труда, особено оръжия от желязо, намерени в индиански селища и Джомон.

Жена от коренното население заменя статуя на Колумб в Мексико

Авторите на новото проучване обаче казват, че този сценарий е малко вероятен, тъй като биологичните доказателства „просто не съвпадат“ с археологическите находки, пише БГНЕС.

„Джомоните не са преки предшественици на коренните американци“, казва водещият изследовател Г. Ричард Скот, антрополог от университета в Невада, Рино, пред Live Science. Вместо това изследователите подозират, че коренните американци произхождат от различна група, живееща някъде в Източна Азия, въпреки че остава много неясно къде и кога са живели тези предци.

За да разгледат генетичните връзки между двете групи, изследователите правят детайлен анализ на древни зъби, открити в Америка.

„Морфологията на короната на зъбите и корените е интензивно изследвана при близнаци и семейства и няма съмнение, че те са под силен генетичен контрол“, каза Скот. За разлика от други генетични черти, като кръвна група, които се контролират от един ген, денталната морфология е полигенна, което означава, че се влияе от комбинация от много различни гени, добави той. Резултатите към момента сочат, че древните американци всъщност произлизат от Азия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама