След скока на тока: Помощ за бизнеса ще има

16:00, 19 окт 21 25 2024 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Държавата е поела ангажимент за финансови компенсации за фирмите заради високата цената на електроенергията. Това стана ясно след срещата на представители на бизнеса и синдикатите с премиера Стефан Янев.

Компенсациите ще бъдат отразени в октомврийските сметки за ток в началото на ноември. Техническите подробности ще бъдат уточнени до края на деня. 

Работодатели и синдикати на протест заради цените на тока

Срещата в Министерския съвет се състоя на фона на протест заради скока на цената на тока. Работодателските организации и синдикатите излязоха на протест пред сградата на Министерски съвет. Исканията на протестиращите бяха за незабавни и несимволични компенсации, които да не са за няколко фирми, а за всички 600 000 небитови потребители, съобщи БНР. 

Избори под „високо напрежение“: Кой е виновен за скока на тока?

Според тях цените на тока за небитови потребители са непосилни за повечето предприятия. По думите им те са три пъти по-високи от прогнозните на КЕВР и четири пъти по-високи от миналогодишните. А от Асоциацията на индустриалния капитал съобщиха, че цената на борсовия пазар вече надхвърля 450 лева за мегаватчас. Именно затова организаторите на протеста твърдят, че са подложени на „ценови шок“, който засяга и големите, и средните предприятия, и малкия бизнес, болници, училища, детски ясли и градини, ВиК дружества, театри, музеи и други културни институции, държавни и общински ведомства и предприятия и др. 

Организациите прогнозират неплатежоспособност на предприятията, инфлация и обедняване. Те настояват за ангажиране на компетентни експерти, които да предложат допълнителни мерки за ограничаване на щетите за българската икономика. 

600 хиляди небитови потребители за тях сме днес тук, за тях сметката на ден е 480 лв.за мегават 8 час, което 4 пъти повече от цените на регулирания пазар. Това е огромен удар, който не си се е случвал досега“, каза пред БНР Пламен Димитров от КНСБ.

„Това трябва да се овладее веднага. На срещата коментирахме да се вземат финансови компенсации от бюджета за изминалите месеци. По около 150 млн. лв. на месец са нужни за август, септември и октомври. А занапред - Фондът за сигурност на енергийната система да вземе заем от един милиард лева с решение на МС. Този заем да се обслужва от свърхпечалбата на БЕХ“, посочи още Димитров.

Очаква се в сряда служебното правителство да обяви новите специализирани мерки, свързани с повишаването на цените на тока.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Мартин 17:44, 20 окт 21

За новите цени на тока вина носят престъпни олигарси като Иво Прокопиев и Цветелина Бориславова, които имат ВЕЦ-ове и печелят от цялата тази работа!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама