Започва операцията по разтоварването на „Вера Су“

12:46, 19 окт 21 25 1498 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

 

Започва разтоварването на азотни торове от заседналия край Камен бряг кораб. Очаква се операцията да отнеме 2-3 дни, според синоптичната прогноза. Поради тази причина ще се работи в 24-часов режим на работа.

Замърсяването около заседналия кораб е в пъти над нормата

Вчера отново бе извършен водолазен оглед на района на инцидента и корабът бе обследван за нови пробойни. Отстранени са всички паднали предмети и опасни материали, поставени са допълнителни котви за по-доброто му стабилизиране. Тъй като машинното отделение е наводнено, вратата на хамбара ще бъде отворена с външна хидравлика.

Миризма на нефт в района на „Вера Су“

Сухият карбамид ще бъде прехвърлен на надуваемите баржи, осигурени от Европейската агенция по морска безопасност, а на Пристанище Варна Изток ще бъде претоварен в контейнери на БДЖ. Втечненият азотен тор ще бъде изпомпан в специализиран танкер. От екоминистерството уверяват, че към момента няма сериозно замърсяване на морската вода.

Турският корабособственик на „Вера Су“ все още не се е отказал от плавателния съд, но предвид състоянието му няма да изпрати екипаж, съобщиха от Министерството на транспорта.

Капитанът и вторият помощник-капитан остават в ареста

Капитанът на заседналия кораб „Вера Су” и вторият помощник-капитан, който е бил на вахта във фаталната нощ на 20-и септември, остават в ареста.

Апелативният съд във Варна потвърди мерките за неотклонение на капитана Хайдар Ергюн и 26-годишния помощник Кемал Айхан. Кап. Ергюн заяви пред съда, че аварията с „Вера Су” е първа в кариерата му. Той е в море от 40 години.

Защитата на двамата капитани изтъкна пред съда, че е осигурено наето жилище, в което те да останат под домашен арест, но това не беше уважено от съда, съобщи Нова телевизия. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама