Миризма на нефт в района на „Вера Су“

15:55, 16 окт 21 25 2257 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Силна миризма на нефтопродукти около заседналия кораб „Вера Су“. Подаден е сигнал и за петно в акваторията. На място екип на екоминистерството е направил оглед. Установено е, че има мазно петно с диаметър 50 см и има наличие на силна миризма на петролни продукти.

От транспортното министерство заявиха, че има две версии за изтичането на гориво. Едната версия е, че то идва от отдушниците на машинното отделение, което от няколко дни е под вода. Втората версия, по която се работи, е че горивото всъщност е на спасителната лодка на „Вера Су“. Тя е била привързана към кораба, но понеже днес вълнението там е изключително силно, най-високото от началото на кризата с кораба, лодката се е откъснала и се е разбила в скалите.

Заради лошото време там корабът се е наклонил и е потънал с още 50-60 см. На място при огледа на екипи на „Басейнова дирекция“ са взети проби от водата в района на кораба. Установено е, че азотният тор три пъти надвишава измерваните досега стойности, което също е изключително тревожно и означава, че продължава да изтича товарът на кораба, пише БНТ.

„Вера Су” засега не създава риск от екокатастрофа

Няма замърсяване

В момента няма замърсяване на района около заседналия край Камен бряг кораб „Вера Су”, а установеното вчера мазно петно се е разнесло, съобщи по-късно пред медиите директорът на „Морска администрация” във Варна кап. Валентин Енчев. Той обясни, че е нормално при това време и заливане на целия кораб да се появи подобно петно.

Опасност за кораба винаги има, постоянно се следи неговото състояние и всякакъв план, който се прави с идеята да има прозорец за няколко дни работа, се съставя все по-трудно, но се прави”, коментира кап. Енчев.

Времето от снощи е много лошо, корабът е заливан постоянно и единственият начин е да се наблюдава от сушата. За изпълнение на плана се изчаква по-добро време, той се променя постоянно, а след лошото време също ще има негова ревизия. Той помоли за търпение и разбиране в ситуацията и отново каза, че е необходимо да се изчака добро време, пише Нова телевизия.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама