Черният пипер може да ни откаже от цигарите

19:15, 16 окт 21 / Любопитно 25 2040 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Черният пипер е чудесна подправка, но можете да го използвате и за много други неща. Ето някои от тях:

Поддържа дрехите ярки

Имате ли ярки тениски, които са доста избледнели и изглеждат похабени след много пране? Следващия път, когато ги перете, сложете една чаена лъжичка черен пипер в пералнята. Той ще запази цвета на дрехите ярък, а също така ще предотврати избледняването му, съобщава Н1.

Облекчава кашлицата

Ако имате кашлица, сложете една чаена лъжичка мед в чаша чай с черен пипер и я изпийте. Тази напитка се използва за лечение в традиционната китайска медицина. Пиперът стимулира циркулацията и притока на слуз, а медът е естествено лекарство за кашлица и действа като лек антибиотик.

Как да си направим чай от черен пипер? Поставете една чаена лъжичка прясно смлян черен пипер и две чаени лъжички мед в чаша. Напълнете с вряла вода и варете 15 минути. След това го прецедете и изпийте.

Помага да се откажете от пушенето

Проучване от 2013 г. установява, че когато пушачите вдишват миризмата на масло от черен пипер, тяхното желание за цигари и пушене намалява.

Помага при запушен нос

Пиперът съдържа химикали, които дразнят мембраните на носа, създавайки тънка слуз, така че синусите ви могат да бъдат почистени. Добавете около пет капки масло от черен пипер и малко масло от евкалипт във вряща вода. След това вдишайте парата, за да изчистите синусите и носа си.

Помага при мускулни болки

Отпуснете напрегнатите мускули, като ги масажирате с масло от черен пипер. Черният пипер се счита за „затоплящо масло“, защото увеличава циркулацията и топлината в зоната, където се прилага.

Подобрява храносмилането

Ястие, богато на пипер, е добро за храносмилането. Черният пипер подобрява храносмилането, като стимулира отделянето на солна киселина - стомашна киселина, която помага за разграждането на храната.

Добър е за кожата

Черният пипер има антибактериални и антиоксидантни свойства, които спомагат за почистването на кожата. Пиперът също така естествено подобрява кръвообращението, като отваря порите и позволява по-дълбоко почистване. Структурата на пипера също работи добре като ексфолиант, пише БГНЕС.

Лекува порязвания

Черният пипер лекува леки порязвания и спира кървенето. Той има антибактериални свойства и коагулира кръвта. Разбира се, ако става въпрос за сериозно порязване или обилно кървене, трябва да потърсите медицинска помощ.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама