Бъдещата кралица на Нидерландия може да сключи брак с жена

18:35, 14 окт 21 / Любопитно 25 1942 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Наследницата на нидерландския престол принцеса Амалия би могла да сключи еднополов брак и да запази престола. Тази ситуация, която не е свързана с конкретно желание на Амалия да го направи, бе разяснена от нидерландския премиер Марк Рюте в отговор на въпрос в парламента.

Съобщеното от Рюте месеци преди Амалия да стане пълнолетна, е важно, защото досега е смятано, че легализацията на еднополовите бракове, въведена през 2001 г., не може да се прилага за короната, тъй като е нужно да се осигури наследник.

В писмен отговор на депутатски въпрос от собствената му партия изпълняващият длъжността (в очакване да бъде съставено правителство) премиер обяснява, че обсъжданата ситуация е „чисто теоретична“, но действително следващата кралица може спокойно да се ожени. „Следователно кабинетът не смята, че наследник на трона или кралят трябва да абдикира, ако поиска да сключи брак с партньор от същия пол“, посочи Рюте.

Новият Супермен е бисексуален

В книга, издадена през лятото, която не спекулира за личния живот на принцеса Амалия, се повдига темата какво ще стане, ако тя избере да се сключи брак с човек от същия пол. Въпросът от двамата депутати от либералната партия на Рюте е дали сегашните ограничения за брака в кралското семейство съответства на „нормите и ценностите на 2021 г.“.

Рюте добавя, че е „плашещо сложен“ въпросът какво би станало с наследяването на трона, ако еднополова двойка има дете чрез осиновяване или по друг начин. Премиерът обаче уточнява: „Да пресечем този мост, ако стигнем до него“, предадоха от BBC, цитирани от „Дневник“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама