Поругаха български военни гробища в Северна Македония

08:40, 14 окт 21 25 2006 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Унищожени са две български военни гробища в Северна Македония от Първата световна война в района на град Кавадарци. 

„Местни жители се обадиха да кажат, че при строежа на магистрала, която минава покрай град Кавадарци и двете военни гробища, които са на отстояние 1 км едно от друго, са унищожени...От двете военни гробища са останали само каменни паметници, на които пише, че това са военни гробища на българската армия“, обясни в в ефира на bTV Виктор Стоянов, председател на фондация „Македония“.  

Подмениха български паметник в Северна Македония

Tези две военни гробища са официално регистрирани в Министерството на отбраната на България и са в памет на близо 400 български войници, загинали през Първата световна война за свободата на българите в Македония.

„Костите на нашите деди са унищожени и разпилени. Там са погребани млади войници“, отбеляза Стоянов.  

За случая са уведомени mинистерствата на външните работи и на отбраната, както и посолството ни в Скопие. 

Когато спре възродителният процес, ще се вдигне и ветото над Македония

Очакваме ООН да направи разследване и да установи нарушена ли е Женевската конвенция от страна, която я е подписала. Това е отговорност изцяло на Северна Македония“, смята Виктор Стоянов.  

По думите му санкциите, които са предвиждат по Женевската конвенция, са индивидуални. Те са парични, а при по-сериозни нарушения може да се стигне до Трибунала в Хага, а в общ план страната може да изгуби членството си в ООН.

Евродепутатът Ангел Джамбазки сигнализира за случая ЕК и лично нейния председател Урсула фон дер Лайен. Той подчертава, че властите в Северна Македония не са известили българските институции за планираните действия по изграждането на магистрала върху парцелите на въпросните гробища. По думите му случаят е продължение на мракобесната политика на югославските комунисти по разрушаване и унищожаване на всичко българско - от езика, до храмовете и паметниците. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама