Подмениха български паметник в Северна Македония

11:50, 29 сеп 21 25 2767 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Мемориален паметник в село Клепач край град Прилеп в Северна Македония е бил подменен, а имената, изписани на каменната плоча - променени. За това информираха от Фондация „Македония“.

Селото остава в историята с факта, че там през 1904 г. загива войводата Велко Скочивирчето - Скочивирски заедно с цялата си дружина.

Старата плоча е от 1915 г., тя е паметник на българската култура и е изградена от местни жители за спомен на загиналите 9 българи в бой с турска официална армия за свободата на българите в Македония. На нея пише имената на загиналите българи и че те са загинали за присъединяването на Македония към България. Новата плоча е на съвременна македонска норма, на нея пише, че те са загинали за „слободата на Македония“, сменени са и фамилните им имена“, обясни Виктор Стоянов от фондацията в ефира на bTV.

Гробът и монументът, който тежи около 2 тона, се намират в двора на църквата на селото, като към момента не е ясно какво се е случило с оригиналната плоча. Предполага се, че подмяната е станала в рамките на последната година.

Това е подмяна на историята. Това не е вандализъм, това е един вид възродителен процес, унищожаване на културно-историческо наследство на българската нация… Щом властите и системата в Северна Македония допускат подобно отношение към паметници на българската култура, какво остава за живите българи там“, заяви още Стоянов.

София с протестна нота до Скопие

Заради случая Миниcтeрcтвoтo нa външнитe рaбoти връчи прoтecтнa нoтa нa врeмeннo упрaвлявaщия пocoлcтвoтo нa Рeпубликa Ceвeрнa Мaкeдoния у нac Влaдимир Кръcтeвcки.

София нacтoявa Скопие дa прeдприeмe зa издирвaнe и възcтaнoвявaнe нa oригинaлния пaмeтник. Пoдчeртaнo e, чe пoдмянaтa нa иcтoричecки aртeфaкти прeдcтaвлявa aкт нa унищoжaвaнe нa aвтeнтичния вид нa културнo-иcтoричecкo нacлeдcтвo и oпит зa прeнaпиcвaнe нa иcтoриятa, кoeтo буди ceриoзнa зaгрижeнocт, включитeлнo в кoнтeкcтa нa нeoбхoдимocттa oт cтриктнo изпълнeниe нa Дoгoвoрa зa приятeлcтвo, дoбрocъceдcтвo и cътрудничecтвo oт 2017 г.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама