Кристалина Георгиева остава шеф на МВФ

08:30, 12 окт 21 / Свят 25 1528 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд изрази в понеделник пълното си доверие в изпълнителния директор Кристалина Георгиева, след като прегледа твърденията, че тя е притискала служителите на Световната банка да променят данните в полза на Китай.

Но министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън уведоми Георгиева, че тя ще следи отблизо изследванията на МВФ и ще оценява всички нови факти или констатации и призова за изпреварващи стъпки за укрепване на целостта и достоверността на данните в МВФ. 24-членният борд на фонда и Министерството на финансите публикуваха обширни изявления след едноседмични маратонски срещи относно действията на Георгиева като главен изпълнителен директор на Световната банка, което постави под въпрос продължаването на нейната работа начело на МВФ.

МВФ отложи решението си за Кристалина Георгиева

Георгиева, която е първият човек от развиваща се страна, оглавил фонда, категорично отрече твърденията. Тя приветства одобрението на борда в специално свое изявление и каза, че е доволна, че членовете му са се съгласили, че обвиненията срещу нея са неоснователни. „Това очевидно беше труден епизод за мен лично“, каза тя. „Искам обаче да изразя своята непреклонна подкрепа за независимостта и почтеността на институции като Световната банка и МВФ и моето уважение към всички, ангажирани със защитата на ценностите, на които са основани тези организации“.

Георгиева беше спечелила подкрепата на Франция и други европейски правителства миналата седмица, но представители на САЩ и Япония настояха за по-задълбочен преглед на твърденията според източници, запознати по въпроса, цитирани от „Ройтерс“. Въпросът беше осъдителният доклад, изготвен от адвокатската кантора „WilmerHale“ за борда на Световната банка относно нередности в данните в отменения понастоящем доклад на „Doing Business“ на банката.

Кристалина Георгиева: Моите обвинители подмениха факти

Докладът на фирмата твърди, че Георгиева и други висши служители са упражнявали „неоправдан натиск“ върху банковия персонал, за да направят промени така, че да повишат класирането на Китай в доклада, точно докато банката търси подкрепата на Пекин за голямо увеличение на капитала. Георгиева категорично отрече твърденията, които са за събития от 2017 г., когато тя беше главен изпълнителен директор на Световната банка. Тя стана управляващ директор на МВФ през октомври 2019 г., припомня „Дневник“.

Бордът заяви, че информацията, представена по време на прегледа - която включва срещи с адвокати на „WilmerHale“ и Георгиева - не е доказала категорично, че тя е играла погрешна роля в доклада „Doing Business“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама