МВФ отложи решението си за Кристалина Георгиева

10:20, 09 окт 21 / Свят 25 2775 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Управителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) поиска допълнителна информация във връзка с твърденията, че управляващият директор на фонда Кристалина Георгиева е оказала натиск върху служители на Световната банка да подменят данни в полза на Китай, предадоха световните агенции.

Според доклада на американската адвокатска кантора "Уилмър Хейл" (Wilmer Hale), публикуван през септември, докато е била главен изпълнителен директор на Световната банка Георгиева е оказвала натиск върху екипа, изготвящ класацията "Да правиш бизнес" ("Doing Business"), за да бъдат изменени данните в полза на Китай.

Кристалина Георгиева: Не съм оказвала натиск в полза на Китай

Макар Управителният съвет да постигна значителен напредък в анализа си, на заседанието в петък бе взето решение да се потърси повече подробна информация с цел в скоро време да се приключи с разглеждането на този въпрос, се казва в писмено заявление на говорителя на МВФ Джери Райс, цитирано от Mediapool.

Както досега Управителният съвет държи да бъде извършено щателно, обективно и своевременно разследване, добави той.

Кристалина Георгиева на срещи в президентството и БНБ за нова позиция?

Очакваше се на петъчното заседание на Управителния съвет на МВФ да бъде взето решение по въпроса дали Георгиева ще може да запази поста си.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама