Слави Василев в „Политкаст“: Разделението на властите е само на хартия

17:05, 11 окт 21 / Политкаст 25 1288 Шрифт:
Симеон  Иванов

„В монографията „Проваленият парламентаризъм: Защо на България е необходима президентска република“ се опитвам да обясня нагледно защо политиката в България е толкова незадоволителна за огромна част от хората. Опитвам да вникна в чисто правната конструкция на нашата държава и критично да направя дисекция на нашата Конституция. Смятам, че именно в Конституцията се крие основното обяснение защо България 31 години след началото на прехода е в тази незавидна позиция. Това заяви Слави Василев в тринайсетия епизод на „Политкаст“.

„Целта на монографията е да установи разминаванията между буквата на закона и реалната политическа практика. А реалната практика е, че законодателна и изпълнителна власт са едно – функция на желанието на един човек или тясна група хора. Необходимо е да се преосмисли отношението между законодателната, изпълнителната и съдебната власт – важно е разделението и баланса между тези власти. Разделението на властите у нас съществува на хартия, но не и на практика“, смята той. 

Президентската република не е самоцел, аз нямам желание да работя за силна еднолична власт, желанието ми е да участвам в дебат за политическата ни система, който преосмисля сегашната Конституция и открива различните хоризонти, които са пред страната ни – президентската форма на управление е един такъв хоризонт, ако тя е правилно установена така, че да не позволява концентрацията на власт в един човек“, обясни Василев. 

„Парламентарната система би могла да проработи, ако променим „фините настройки“, но тя винаги ще бъде несъвършена. Една възможност е да се замени избирателната система с мажоритарна в два тура. Това би променило малко баланса между властите в полза на хората и в ущърб на политическата класа, но не би било достатъчно“.

На българина повече би му прилягала власт, която произтича директно от него, затова твърдя, че президентската форма на управление е по-добра, защото пряката отговорност, която би имал лидерът ще го накара да се съобразява много повече с интересите на хората“, коментира политологът. 

„Пресният спомен от тоталитаризма не е пречка, а предимство в един евентуален скок към президентска република, защото хората пазят спомена какво е еднолична власт, която не отговаря пред народа. Този спомен е жив и би съхранил свободата на хората“.

„Обществото ни е разделено заради политическата ни система. Българите са разделени заради парламентаризма ни, който трябваше да произведе консенсус, а вместо това парламентът се превърна в място, където партиите си мерят егото – това разделя българите“, каза още Слави Василев. 

Цялото участие на Слави Василев можете да чуете във връзката!ю

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама