Герджиков покани Радев на дебат

08:29, 07 окт 21 / Политика 25 2609 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Подкрепеният от ГЕРБ кандидат-президент проф. Анастас Герджиков покани на предизборен дебат Румен Радев, който се бори за втори мандат на „Дондуков“ 2. Той е готов и на дебат с Лозан Панов, с когото според него нямат големи различия.

Радев има едно нещо, което не искам да правя и това е неговата остра реакция срещу определени партии и неговото противопоставяне срещу определен тип политика, което президентът не може да си позволява. Президентът не може да каже аз съм срещу една личност и от там срещу цялата партия. Президентът може да обича един или да мрази друг“, коментира той в първото си телевизионно интервю като кандидат за държавен глава.

Не съм кандидатът на ГЕРБ, нямам общо ДПС

Не съм кандидатът на ГЕРБ, не само защото ме е издигнал ИК, а и защото, когато за първи път се срещнах с представители на ГЕРБ те не ми поставиха нито едно условие. Аз не дължа нищо срещу тази подкрепа и затова не мисля, че съм обвързан с партия ГЕРБ“, заяви проф. Анастас Герджиков в ефира на Нова телевизия.

ГЕРБ са правили грешки през годините, били са три пъти последователно в управлението, някои от техните грешки са несъвместими с моите разбирания. Но са допринесли и за нещо полезно, след като са били 3 пъти за по 4 години на власт, обясни Герджиков.

По думите му кампанията му и тази на ГЕРБ са отделни, а самият той се надява на подкрепа и от други десноцентристки партии. „Ще приема подкрепата на всички партии, защото това е подкрепата на техните избиратели. Не мога да кажа на някого, сега няма да приема твоята подкрепа, а после ще съм президент на всички българи”, добави Герджиков.

Нямам нищо общо с ДПС, никога не съм се срещал с Карадайъ, не познавам Доган. Познавах единствено Местан, защото беше председател на комисията по наука в НС. Пеевски не познавам и никога не съм го срещал”, каза още Герджиков.

Герджиков поиска конкурентът му за президентския пост Лозан Панов да му се извини заради твърденията за връзка с ДПС. Той каза, че няма големи различия с Панов освен „по темата дали аз имам нещо общо с ДПС”, и поддържа неговата теза, че върховенството на закона е важно.

Пеевски бе на разпит в ДАНС

Според него обществото не бива да се вторачва в отделни личности като Делян Пеевски, а трябва да се опита да открием цялото задкулисие. Пеевски има проблем, обществото е убедено от 8 г., че той е символът на задкулисието. Ако отстраним един или двама подобни, превърнали се в символ, какво ще стане с всички останали с офшорни сметки”, попита реторично Герджиков.

Главният прокурор не е работа на президента

За главния прокурор, той заяви: „Ако господин Гешев е извършил нещо нередно, трябва да понесе отговорност и да напусне поста си. Но това не е работа на президентската институция”. Съдебната реформа не може да се гарантира само с промени в конституцията. Какво стана като променихме 4 пъти конституцията?! Можем да постигнем това да се реформира съдебната система. Дори да се реши някой проблем като с главния прокурор да кажем, ще остане проблемът с гражданските дела. Гражданинът е по-засегнат дори от тях, допълни Герджиков.

Попитан какво мисли за насилието по време на протестите, Герджиков каза: „Осъждам всякакво насилие, включително случилото се зад колоните”.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама