ДАТО с нов шеф

18:12, 06 окт 21 / Политика 25 1671 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Служебният премиер Стефан Янев назначи за председател на Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО) Бисер Борисов. Допреди това той беше зам.-шеф на агенцията, съобщиха от Министерски съвет.

ДАТО е институцията, която разрешава използването на специални разузнавателни средства (СРС) при разследване на престъпления. Още в началото на мандата на първото служебно правителство вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че ДАТО, заедно с ДАНС са подслушвали политици.

Правителството иска уволнението и на шефа на ДАТО

Предишният шеф на ДАТО Цветан Китов беше освободен от длъжност по предложение на служебното правителство. В мотивите за отстраняването му се посочва, че е извършил действия, които накърняват престижа на агенцията, което е основание за прекратяване на правомощията му.

Това е поредната рокада по върха на службите ни за сигурност. Припомняме, че шефовете на ДАНС, ДАР и ДАТО вкупом излязоха в неплатен отпуск, докато трае мандатът на първия служебен кабинет „Янев“. Впоследствие служебното правителство обави, че стотици политици и участници в антиправителствените протести миналата година са били подслушвани от ДАНС и ДАТО. В крайна сметка бяха сменени председателят на Държавна агенция „Разузнаване“, шефът на ДАНС и заместникът му.

 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама