Отстраниха шефа на разузнаването

11:29, 16 юни 21 25 3486 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов е освободен. Това стана ясно след днешното заседание на служебния кабинет.

Мотивът за отстраняването му е, че не е спазвал презумпцията за политическа безпристрастност и неутралност. Налице са факти, че не са предоставени еднакви по обем информации на президента и министър-председателя, обясни говорителят на правителството Антон Кутев.

Неговото място ще бъде заето от Антоан Гечев.

Зловредно руско влияние 

„Основна причина за отстраняването ми е дългата ръка на Кремъл. Това са координирани действия с един бизнесмен с много обвинения“, заяви пред медиите освободеният шеф на разузнаването.

Според него успешна работа на службите срещу руските спецслужби е основна причина за смяната на ръководния състав в службите у нас. През последните месеци много се говори за правовата държава, върховенството на закона, за съжаление през последните седмици сме свидетели на демагогия и популизъм, а според някои индикации и на диктатура. Законът е бил спазван през цялото време, добави Атанасов.

Той заговори и за импийчмънт на президента, като посочи, че за това ще е достатъчно депутатите в следващия парламент да сезират Конституционния съд за очаквания от Радев указ за освобождаването му.

Поредна рокада в ДАНС

След като вече освободиха шефа на ДАНС, сега е уволнен и зам.-председателят на агенцията - Недялко Недялков.  Той напуска ДАНС след седем години на поста заради „системно неизпълнение на служебните задължения и уронване на престижа на агенцията“.

Почти през цялото време, докато беше втори в агенцията, остана мълчалив, но след решението на служебния кабинет коментира рокадите. Недялков заяви, че служебният вътрешен министър Бойко Рашков е без достъп до класифицирана информация заради разгласяване на класифицирана информация. Служебният премиер Стефан Янев от своя страна определи твърденията като „несериозни“.

На неговото място ще застане Станислав Станчев, който да довърши мандата до 25 юли 2023 г. 

Това е поредната рокада по върха на службите ни за сигурност. Припомняме, че шефовете на ДАНС, ДАР и ДАТО вкупом излязоха в неплатен отпуск, докато трае мандатът на служебния кабинет. Още тогава се заговори за рокади, тъй като зад действията им прозираха политически мотиви. Предсрочното прекратяване на отпуските не успя да затопли отношенията между служебния кабинет и шефовете на службите за сигурност. Отстраненият шеф на ДАНС  също видя във всичко това руска намеса и определи случващото се като опит за реваншизъм заради разкритите руски шпиони у нас.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама