Официално: „Демократична България“ подкрепя Лозан Панов за президент

15:13, 06 окт 21 / Политика 25 1433 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

От „Демократична България“ официално обявиха подкрепата си за Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе  на президентските избори. Решението е взето от ръководните органи на ПП „Зелено Движение“, ПП „Демократи за силна България“ и ПП „Движение „Да, България“, които формират обединението.

От „Демократична България“ изтъкват, че в лицето на Лозан Панов демократичната общност на България има своя естествен кандидат и носител на автентичната традиция на борбата за демокрация и върховенство на закона в момент, когато сме свидетели на поредната подмяна.

Мисията ми е да служа на истината и добродетелността

От формацията вярват, че ако бъде избран Панов може да отстоява дневния ред на национално единение около реални демократични и европейски ценности и воля за дълбока промяна, вместо фалшиви клишета за безпринципно съглашателство, зад което се крие опит за подмяна на истината и бягство от отговорност; да се противопостави реално и последователно на корупцията като дълбоко институционално и морално предизвикателство, което изисква цялостно разграждане на корупционния модел и преосноваване на държавността ни; да поведе усилието за утвърждаване на националния ни суверенитет в рамките на ЕС и НАТО не като конюнктурно изгодна инсценировка, а като цялостна и дългосрочна политика; да активизира автентичната конституционна роля на президентската институция в подкрепа на върховенството на закона, разделението на властите и парламентарния характер на републиката, без залитане към оформяне на нови центрове на концентрация на власт, ерозиращи демократичния модел на държавно устройство.

От „Демократична България“ с „особено уважение“ подчертават независимостта на Лозан Панов. „Той е издигнат от инициативен комитет не като удобна формалност, а като естествена проява на демократичната общност и зад него стоят доказали се в реални граждански усилия структури и фигури. Неговият статут на магистрат не е просто стечение на кариерните му обстоятелства, а кауза, от която той черпи своя авторитет. И, най-важното, със своята последователна лична борба за върховенство на закона и съдийска независимост г-н Панов е дал конкретни биографични доказателства за това, че може да бъде един истински независим президент, който не се кланя на силните на деня и в задкулисието, не се огъва пред трудности и не козирува на партии и кланове“, заявяват те.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама