Мисията ми е да служа на истината и добродетелността

17:18, 02 окт 21 / Политика 25 1723 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Мислех си, но аз не съм партиец, а съдия, и моята мисия е да служа на истината и добродетелността. Да, но лидерът на съдиите не бива да стои безучастен, докато едни непораснали люде се вихрят в храма на Темида и гасят, една след друга, свещичките на справедливостта, заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, след като потвърди официално кандидатурата си за президент чрез платформата на „Правосъдие за всеки“.

По думите му той трябва да продължи да се бори, ако не иска да пребъде храмът без светлина. „И трябваше да намери начин да спре похищенията на Темида, без да убива у себе си правдата и добродетелността“, изтъкна той. 

В своето обръщение Панов на два пъти се позовава на цитати от покойния юрист Кристиян Таков (1965-2017), който бе преподавателя в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Той бе и един от идеолозите на битката за съдебна реформа. Председателят на ВКС го нарича „свой истински приятел“, като посочва, че загубата на живота му е „загуба на правдата и независимостта“. 

Панов посочва, че през тази година е отбелязал половин век, откакто върви по земния път, а в началото на следващата приключва най-смислената досега част от него. И така, поставен на два предела, стигнал до равносметка и дори още по-далеч. „Осъзнах, че след седемгодишни неравни битки да възтържествува истината и справедливостта, физически се бях изтощил толкова много, че тялото бе на път да победи духа. Тогава пак Кристиян заговори: „Не чакай велики промени! Достатъчно е да тръгнеш с малки, но неотклонни стъпки, които често се оказват достатъчни“.

Той припомня, че мандатът му като председател на ВКС през 2015 г. е започнал с атаки и недоверие, като цитира една от медийните квалификации по негов адрес за кандидат на Статуквото, дошъл да овладее този съд. „Стана ми някак драго да се обърна и видя назад, че с хвърлените камъни, успях да съградя основи- основите на независимостта. Последното не е моя мисъл и не помня къде съм я срещал, но някак само тя напираше, докато гледах назад“, пише той. 

Малко след това се явиха моите другари от „Правосъдие за всеки“, с които ние заедно отдавна вървим. Тогава трябваше да уверя всеки, че нашата мисия е пътуване, а не дестинация, и наш дълг е да продължим“, посочва още той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама