Скопие: Надгробната плоча на Велко Скочивирчето е променена от член на семейството

12:12, 04 окт 21 25 1969 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Надгробната плоча на войводата Велко Скочивирчето и на осем от неговите четници, загинали през 1904 г., не се ползва със статута на защитен паметник на културата или природна забележителност, а е частен гроб и надгробна плоча. Това се казва в становище на Министерството на външните работи на РС Македония във връзка с подменената на надгробната плоча в двора на църквата „Св. Архангел Михаил” в село Клепач, Прилеп.

Подмениха български паметник в Северна Македония

Именно член на семейството на воеводата Велко Скочивирчето се е договорил с църковното настоятелство на църквата „Св. Архангел Михаил” и лично и по своя инициатива е направил замяната на надгробната плоча, при което самоволно е решил да смени съдържанието и езика.

Министерството на външните работи в Скопие призовава подобни частни актове да не бъдат натоварвани политически и идеологически, което, от своя страна, се отразява върху усилията на двете страни за напредък в двустранните отношения, подкопават взаимното доверие и възпрепятстват напредъка на добросъседските отношения, предаде БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама