„Политкаст“ еп. 12: Продължава ли Русия да налага волята си на Балканите?

10:35, 05 окт 21 / Политкаст 25 1962 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Често ще чуете, че у нас и на Балканите в редица сфери се забелязва дългата ръка на Кремъл и нейното злонамерено влияние. Дали ще е енергетиката, руските корупционни практики, дезинформационни кампании, руските капитали, влиянието на руската църква, подривни действия и саботаж, или връзките с ДПС, цялостно остава усещането, че Русия все още налага волята си и упражнява натиск.

Колко дълбоко е наистина влиянието на Русия у нас и на Балканите и какви са реалните му измерения? Ако търсите отговор на този въпрос, придружен от задълбочен анализ, емпирични данни и логични твърдения, то интересна за вас книга би била „Русия се завръща на Балканите“. Автор е Димитър Бечев – международно признат анализатор и изследовател с биография, с каквато малцина могат да се похвалят.

Авторът преосмисля влиянието на Русия на Балканите, като излиза от призмата на културно-историческото наследство. По този начин книгата разбива редица митове, някои от които просто витаят в публичното пространство на Балканите, а други са умело подклаждани и поддържани от Русия.

Цялостната картина, която авторът очертава е, че Русия е ограничена в ресурсите и обхвата на влиянието си, приела е новият световен ред и западната сфера на влияние, но в действителност доминира в някои сектори като енергиката. Със сигурност Руската федерация използва умело козовете и лостовете си на влияние, но нито притежава мощта, нито може и иска да прескочи възпиращите я обстоятелства, за да се разгърне на Балканите.

От какво са водени местните политици и олигарси в „партньорството“ си с Русия? Какви крайни цели си е заложил Кремъл на Балканите, както и още редица интересни теми от книгата можете да чуете във връзката!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама