Георги Бърдаров в „Политкаст“: България ще става все по-привлекателно място за живот

11:30, 04 окт 21 / Политкаст 25 2607 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Правя голяма разлика между патриотизъм и национализъм – втората идеология насажда много ксенофобия и рефлективна омраза към съседите. Патриотизмът трябва да се поддържа, защото там е родът, традицията и културата, заяви в дванайсетия епизод на „Политкаст“ Георги Бърдаров.

„Оптимист съм за бъдещето на България по много причини – най-вече от географска гледна точка. Това, което ни прави уникални е съчетанието от природни условия, история и култура, но ние не го осъзнаваме. Много често се гордеем с неща, които нямат база, а пропускаме неща, с които наистина можем да се гордеем като нация – например, че сме от най-древните етноси в Европа и сме се съхранили въпреки всички превратности на историята и че за тази малка територия имаме изключително богата култура и наследство. България е сред държавите в света, с най-благоприятни природо-климатични условия, ние сме в първите 10%. В свят, който климатът се променя в негативна посока, България ще става все по-привлекателно място за живот“ – заяви още той.

„В България много се говори за демография, но темата е преекспонирана. От една страна е радостно, тъй като това е най-голямото предизвикателство пред бъдещето на България. От друга страна се говори с остаряла риторика и най-вече с остаряло мислене, което ни пречи да вземем правилните решения“.

„Двете клишета, когато се говори за демография, са ниската раждаемост и намаляването на населението в абсолютни бройки. Първото не е напълно вярно, тъй като това е абсолютно естествен процес, който се наблюдава в целия развит свят. Каквито и средства да се отделят няма как да се промени раждаемостта, защото ефект оказват начинът на живот, репродуктивните нагласи, образованието, изравняването между половете и все по-отговорното родителство. Ние сме в средата спрямо други европейски държави по раждаемост и се намираме в една от естествените фази на демографския преход“.

„Относно намаляването на населението в абсолютни бройки реалният проблем е, че се променят структурите на населението. Намалява групата на активните трудоспособни хора и това е проблемът на България. Когато се акумулира толкова много възрастно население, всички системи на държавата започват да буксуват“.

„Трябва да се фокусираме върху реалните проблеми и това, което можем да променим, а не да говорим популистки за демографията. Въпросът е да обърнем тенденциите и процесите, а за да го направим трябва да си променим мисленото. Няма да се уморя да го казвам – първата и най-решителна крачка за борба с демографската криза е радикална реформа в образованието“.

Цялото участие на Георги Бърдаров чуйте във връзката!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 06:58, 09 окт 21

А,БЕ, БРАДВАРОВ! СТИГА СИ РЪСИЛ ФАНТАЗИИ, ЗАЩОТО :

НИЙ НЕ ЯДЕМ Д ОМАТИТИ С КОЛЦИТЕ,ВЕ "ФИЛОСОФЕ"!!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама