Не съм партиен кандидат и нямам общо с ГЕРБ и ДПС

14:06, 03 окт 21 / Политика 25 2124 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Аз не съм политик, а българин, който е готов да плати цената и да поеме отговорността за обединението. Целта ми е да върна нормалността в българската политика, заяви проф. Анастас Герджиков, след официалното му издигане за кандидат-президент от 67-членен инициативен комитет. За негов вицепрезидент е номинирана Невяна Митева, която е полковник от ВВС. Те са подкрепени от ГЕРБ-СДС.

Председател на Инициативния комитет бе юристът и доскорошен депутат от ГЕРБ Радомир Чолаков. В него личат и имената и на действащи политици от ГЕРБ, както и ректори на висши учебни заведения и хора на изкуството. Повече за членовете на комитета „Герджиков“ може да видите ТУК.

Жена под пагон става вице на ректора на СУ

В духа на обединението, Герджиков обяви, че предизборното мото на тандема ще е „Наистина обединени“. Именно думата „обединение“ бе повторена многократно в речите и на Герджиков и на Митева. 

Припомняме, че основната опорка на членовете на ГЕРБ срещу сегашния държавен глава Румен Радев бе именно, че бил разединител на нацията. А днес пред жирналисти ректорът на СУ каза, че нямал нищо против личността на Румен Радев, защото се познавали, но по думите му той не изпълнил Конституцията – да обедини обществото.

При представянето си той отбеляза, че очаква подкрепа от всички български граждани, защото не е партиен кандидат или партиен член. Аз няма да откажа подкрепа на никоя партия, защото това би било лош знак към българското общество, включително на ДПС, на БСП, на всички партии. Аз не искам да показвам лошо отношение към никой, защото така ще отрежа възможността за разбирателство между самите тях“, заяви той, като отбеляза, че ще потърси за разговори първо десните и дясно-центристките партии, а след това и всички останали. 

Три пъти избори за една година. Това е зло за страната. Да противопоставим един спокоен дебат, обединение поне по най-основните теми. Обединение в парламента не означава всички партии да станат едно. Обединение означава да се разбираме поне по темите, по които има пълен консенсус“, добави още Герджиков.

Той декларира, че няма да води компроматна война и се надява на позитивна кампания. И заяви, че е избрал Невяна Митева за вицепрезидент не защото е човек с униформа, а защото е човек с кауза. Гордея се, че съм родена, живея, създала съм семейство и съм отгледала децата си в България. От дете спортът ме научи на ред, дисциплина, себераздаване. Три десетилетия служба в името на родината осмислиха живота ми. Вярвам, че е дошло време за обединение. То зависи от всички нас. Не трябва омразата да осакатява живота ни. Да бъдем любящи човеци и всеки един да се труди на своята позиция", заяви от своя страна кандидатът за вицепрезидент Невяна Митева. 

Ректорът на СУ обясни пред медиите, че бившият министър на образованието Красимир Вълчев му е предложил да се срещне с Бойко Борисов и да получи подкрепата на ГЕРБ за президентската надпревара. Той обаче искал да говори с всички партии и затова било взето решение за сформиране на инициативен комитет. 

Козът, който Борисов извади от ръкава си

Попитан за отношенията си с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Герджиков заяви, че нямал нищо общо с него. „Познаваме се бегло, нямам общо с ГЕРБ, нямам общо с ДПС. Разговорът ми с Борисов протече добре, очаквах неприятни изненади, защото имах резерви към управлението на първия му кабинет. Каза ми, че ако се разберем за подкрепа на ГЕРБ към кандидатурата ми, те нямат никакви изисквания“, обясни кандидатът за президент. 

Герджиков отбеляза, че няма да напуска ректорския пост, а ще излезе в неплатен отпуск до изборите, защото законът го позволява. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама