Жена под пагон става вице на ректора на СУ

19:00, 02 окт 21 / Политика 25 2797 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Полковник Невяна Митева ще бъде номинирана за вицепрезидент в двойка с ректора на СУ Анастас Герджиков, съобщиха от пресцентъра на инициативния комитет, който ще ги издигне. Той се състои от 67 души. Списъкът бе разпространен ден, преди официалното му учредяване, което ще се състои в зала 6 на НДК. 

Коя е Невяна Митева?

Понастоящем Митева е председател на Сдружението на жените военнослужещи. В миналото е работила като специалист „Връзки с обществеността“ във Военновъздушните сили (пост, който е заемала и сегашната съпруга на президента Румен Радев - Десислава Радева). 

Тя е възпитаник на Националната спортна академия и е представителка на златното поколение в българското плуване. Влиза в редиците на българската армия още през 1989 г., след като участва на Олимпийските игри в Сеул. Има над 120 медала, купи и отличия, като държи националните рекорди на 100 и 200 метра „Бътерфлай“. Съпругът ѝ е бригаден генерал Явор Матеев, командир на бригада „Специални сили“.

Козът, който Борисов извади от ръкава си

Според Закона за отбраната и въоръжените сили военнослужещ може да се кандидатира за президент, вицепрезидент на републиката или за друга изборна длъжност. Ако е издигнат от партия или коалиция – той бива уволнен без предизвестие от деня на регистрацията му за участие във вота. Ако обаче е издигнат от инициативен комитет, какъвто най-вероятно ще е случаят на Митева – уволнение няма, а военният излиза в неплатен отпуск, ако бъде избран за поста и се връща във въоръжените сили след края на мандата.

Кой застава зад Митева и Герджиков?

Председател на Инициативния комитет ще е юристът и доскорошен депутат от ГЕРБ Радомир Чолаков. В него личат и имената и на действащи политици от ГЕРБ, както и ректори на висши учебни заведения и хора на изкуството. Сред тях са бившият министър на образованието от кабинета на Борисов - Красимир Вълчев и евродепутатът Асим Адемов. Личи и силна подкрепа от местната власт на ГЕРБ. Членове на комитет са: кметът на София Йорданка Фандъкова, кметът на Бургас Димитър Николов и кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Дейците на културата, които го подкрепят са: певиците Богдана Карадочева и Тони Димитрова, великата Валя Балканска, музикантът Теодосий Спасов, писателят Димитър Бочев, режисьорът Добрина Харалампиева-Енева, режисьорът Евгений Михайлов, актьорът Ириней Константинов, директорът на Сатиричен театър Калин Сърменов, хореографът Мила Искренова и режисьорът и политически PR Нидал Алгафари. 

Прави впечатление, че сред имената е и това на олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева, която малко след игрите в Токио се срещна с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Тогава той я покани в централата на партията и изтъкна пред камерите, че е спомогнал да се ремонтират достатъчно зали за тренировки. 

Очаквано в инициативния комитет влязат и редица ректори на университети. Сред тях са проф. д-р Велизара Пенчева (Русенския университет „Ангел Кънчев“), проф. Георги Колев (Шуменския университет), проф. Георги Янков (НХА), доц. Добри Ярков (Тракийския университет), Евгени Станимиров (Икономически университет - Варна), проф. Николай Изов (НСА), проф. Сеня Терзиева-Желязкова (ХТМУ София), проф. Славчо Томов (МУ – Плевен) и проф. Христина Янчева, която е ректор на Аграрен университет – Пловдив.

Сред поддръжниците на Герджиков правят впечатление имената на няколко преподаватели в Софийския университет - вкл. един от предшествениците му на ректорската позиция проф. Боян Биолчев, бившия министър на образованието проф. Владимир Атанасов (чийто заместник беше Анастас Герджиков от 2001-2003), проф. Амелия Личева, проф. Милена Стефанова и проф. Румяна Коларова.

Според инфорамация на „24 часа“, актьорът Христо Шопов и поетът Недялко Йорданов също са изявили желание да се включат в комитета, след като имената на останалите членове станаха ясни.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 17:52, 02 окт 21

Извинявайте, но тази дама със сигурност има по-мъжко излъчване от кандидата за президент!!! И като характер е мъжко момиче изглежда, а не плужек, който се е продал на ГЕРБ и ДПС. герджиков е позор за България и гордост за майчето си!!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама