Заседналият кораб край Камен бряг потъва

19:45, 02 окт 21 25 2406 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Ситуацията със заседналия кораб е критична. „Вера Су“ потъва, съобщи министърът на транспорта Христо Алексиев по време на брифинг в местността Яйлата. Той отбеляза, че трюма на кораба се пълни вода, за което са допринесли силният вятър и високите вълни. По думите му обаче екипажът все още не дава съгласие да бъде евакуиран. 

Наш приоритет е запазването на човешкия живот, изградили сме съоръжение за екипажа, но те не дават съгласие да бъдат евакуирани. Ситуацията е много сложна, не можем да вкараме тежка техника, защото това е защитена зона, допълни той. Времето е лошо, а и в последните дни вълнението на морето е 4 бала. Анализирахме варианта по въздух, но поради силния вятър и близостта със скалите, също е рисковано“, обясни той.

Министърът посочи, че корабът, който вече 13 дни е заседнал край бреговете на Яйлата, се и изместил и приближил към брега. Алексиев отбеляза, че според становище на Европейската агенция за морска безопасност товарът не е опасен. Повтарям, товарът не е опасен и нямаше нужда от незабавна намеса без да се даде възможност на корабособственика да действа, обяви още той, като подчерта, че задържането на плавателния съд е щяло да се приеме като груба намеса. „Ние сме правова държава, трябва да се придържаме към всички европейски норми, каза Алексиев, като обясни, че е предприел по-сериозни и конкретни действия, след като корабособственикът предложил да изхвърли 1000 т от товара в морето и след това да се премине към изваждане на кораба.

Министър Асен Личев отбеляза, че започва учестено взимане на проби от водата. По думите му сутрешната проба е показала по-ниско съдържание на амониев азот, отколкото вчера. Асен Личев каза отново, че ще бъде направен мониторинг в радиус от 1 километра.

Вицеадмирал Румен Николов, ръководител на спасителната операция, съобщи, че част от горивото в резервоарите на кораба вече е източено. Утре сутринта плавателен съд с цистерни ще подходи към Вера Су за поредно източване. Не може да използваме големи съдове, а и целта не е да бъде източено изцяло горивото, защото то е нужно да работят двигателите на кораба. Благодарение на това плавателният съд е стабилизиран и устоява на силните вълни, обясни той. Според него утре сутринта времето ще е подходящо за разтоварване на кораба. Направена е организация за прехвърляне на товара на самоходна платформа със собствен кран.

Кризисната ситуация принуди министър-председателя Стефан Янев да създаде координационна група. За нейни ръководители са определени именно Личев и Алексиев. В групата влизат още заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов, заместник-министърът на външните работи Василий Такев, заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова и заместник-министърът на вътрешните работи Таня Петрова.

Възложените със заповедта на премиера функции на координационната група са да организира, координира и контролира дейностите на компетентните органи по отношение на кораба, както и да събира информация за развитието на ситуацията. При необходимост е предвидено да се привличат представители на други ведомства и организации за подпомагане на дейността на координационната група като министър-председателят Стефан Янев лично ще следи дейността ѝ, съобщиха от правителствената информационна служба. 

Частично бедствено положение заради заседналия кораб

Припомняме, че корабът „Вера Су“ заседна край Камен бряг на 20 септември. Опитите да бъде изтеглен се провалиха, а плавателният съд разсипа азотни торове в морето. А заради липсата на решение шефът на морската администрация капитан Живко Петров бе уволнен. Екоминистърът проф. Асен Личев пък обяви, че ще поиска прокуратурата да разследва „Морска администрация“ за престъпление срещу околната среда. 

От четвъртък е въведено и частично бедствено положение в Каварна, а властите спряха достъпа на граждани до брега над плавателния съд.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама