Частично бедствено положение заради заседналия кораб

09:00, 01 окт 21 25 1641 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

От снощи е въведено частично бедствено положение в Каварна заради заседналия край Камен бряг кораб, а властите спряха достъпа на граждани до брега над плавателния съд.

На този етап не се налага евакуация на 9-членния екипаж, съобщи на брифинг Румен Николов от „Морска администрация – Варна“. Той отрече появилата се информация, че от снощи е започнала евакуация. „Отправени са писмени искания за информация към корабособственика. Официалният отговор от там е, че към този момент екипажът е в безопасност и не е необходимо напускане на кораба“, обясни Николов. „Предвидено е в рамките на общината да им се предоставят условия за прегледи и за битуване на брега. За да се случи това обаче, е необходимо съгласието на собственика“, поясни той. Все пак българската страна има готовност за евакуация на екипажа, която може да се осъществи в рамките на 20-30 минути, ако се наложи.

Дайте ни възможност и сами ще си организираме екокатастрофа

Второто направление, по което се работи, е недопускане на екокатастрофа. Разработен е план за следващия етап на процеса по изваждане на кораба. Предприети са мерки със значително по-сериозна подготовка, уточни Николов. Разтоварването ще се извърши с плавателни средства.

От щаба коментираха, че държавата не разполага с техника за преместване на VERA SU. Водят се преговори и със специализирани световни фирми за морско спасяване, за да бъдат използвани, ако се наложи. „При изтеглянето или промяната на тежестта на кораба е възможно да се получи пречупване. В тази връзка се подготвят съответните планове за укрепване на плавателния съд в процеса на изтеглянето му“, обясни още Румен Николов, цитиран от bTV.

Екоминистърът дава „Морска администрация“ на прокуратурата

През следващите дни предстои още един водолазен оглед на състоянието на кораба след лошото време, което се очаква. След това ще се пристъпи към операция по облекчаване на товара и последващо изтегляне. „Водят се разговори със специализирани фирми от световен щаб за провеждане на операцията, ако ние не се справим“, допълни Николов.

Относно твърденията, че „Морска администрация“ не прави нищо той заяви: „Не очаквайте, че ще дойде НЛО, което да извърши дейността незабавно“.

Пробите от водата вече са близо до нормата. МОСВ продължава всекидневно да следи състоянието на водите в Черно море. От понеделник зам.-министърът на околната среда и водите Петър Димитров ще бъде командирован на място с оглед осигуряване и контрол на последващи спасителни действия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама