„Политкаст“ еп. 12: На финалната права преди изборите

13:00, 03 окт 21 / Политкаст 25 2026 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Таймънгът на кандидатурата на проф. Анастас Герджиков дава лоша изходна позиция и увеличава шансовете на Румен Радев за преизбиране, както коментирахме предната седмица в подкаста. Просто времето за изграждане и налагане на образ е твърде малко. Все пак тепърва предстои да наблюдаваме как ще се развие кампанията, която е в състояние да обърка сметките. Както видяхме, колкото и обран и дисциплиниран да е президентът Радев, той е способен да допуска стратегически грешки в опитите си да консолидира широка подкрепа, като например въпросът към Мустафа Карадайъ за родината.

В първата си публична поява след като в медиите се завъртя името на проф. Герджиков като възможен кандидат за президент, Румен Радев върна топката обратно към Бойко Борисов. Ето и първата възможна линия на предизборната кампания – единият отбор всячески ще натяква на връзката между Бойко Борисов и професора, а другият отбор просто ще представя кандидата си като всичко, което Радев не е в техните очи.

Моделът на противопоставянето си остава основната движеща сила в българската политика, но така ще е докато не дойде повече място за идеология. Дори самият Радев е персонаж, който трудно може да бъде обрисуван идеологически, той е преди всичко най-успешната контратежест на Бойко Борисов и управлението на ГЕРБ, което не е оптимално постижение след цял мандат на поста.

Шумът около президентската битка е наистина сериозен и все още има някои неясноти, но нека не забравяме, че паралелно с нея на другия фронт става все по-интересно. Ако можем да вярваме на последните социологическите данни, „Продължаваме промяната“ вече са с подкрепа от около 15%. Въпросът тук е дали в проучванията, които ни показват, подкрепата им ще расте в седмиците до вота, защото в случай, че се качи още и задържи нива, вероятно ще се отключат конформистките наклонности у нас, което неизменно ще вдигне още резултата на „Продължаваме промяната“.

Целия коментар можете да чуете от връзката!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама