Какви са тайните за добрия сън?

20:05, 02 окт 21 / Любопитно 25 1728 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Лошият сън се е превърнал в хроничен проблем за мнозина хора. Спящите под 6 часа и тези, които спят над 9 часа на денонощие имат повишена сърдечно-съдова смъртност, заяви кардиологът д-р Сотир Марчев в ефира на bTV.

По думите му тези хора по-често страдат от инфаркти и инсулти. Сънят под 6 часа ни пречи и ни уврежда, сънят над 9 часа е белег, че имаме някакъв друг проблем, който ни кара да спим. Европейското кардиологично дружество твърди, че за сърдечно болните оптималното е 7 часа сън“, допълни лекарят.

Нуждата от сън зависи от възрастта

Той е категоричен, че има пряка връзка между добрия сън и продължителността на живота. „Ние спим, за да живеем по-дълго, ако вземем животни, които имат еднакво тегло, биологичните видове, които спят повече – живеят по-дълго. По време на сън харчим по-малко енергия, пада температурата на тялото и така метаболизмът се забавя – така с едно количество храна успяваме да живеем много по-дълго“, уточни експертът.

Д-р Марчев уточни, че по време на сън има невидимо изпотяване, за да падне температурата на тялото и съответно енергийният разход. Затова той препоръчва да се поддържа по-ниска температура в спалнята и да не се спи без дрехи.

Относно сънищата, експертът обясни, че това състояние настъпва вече когато организмът е събрал достатъчно енергия от спането. „Ако по принцип спите 7 часа, но ви се случи да спите 9, тези два часа ще са наситени с повече сънища. Помненето на сънищата зависи от това дали се събуждаме по време на тях. Ако видите, че детето ви сънува кошмари – не го будете. Ако го събудите, то ще го запомни. Сънят не е миг, има реално време“, обясни лекарят.

Експертът препоръча още:

  • - да се спи в затъмнени пространства с плътни завеси;
  • - да се премахнат от спалните помещения всички „паразитни“ светлини – телефони, таблети, компютри;
  • - да се ляга сит, но не и преял;
  • - да ставаме по едно и също време;

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 06:18, 03 окт 21

показване на "политици" преди заспиване води до сънуване на КОШМАРИ!!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама