Интелектуалец за президент: Как реагираха политиците на кандидатурата на Герджиков

12:45, 02 окт 21 / Политика 25 2098 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След като ГЕРБ обявиха официално, че застават зад кандидатурата на проф. Анастас Герджиков на президентските избори, не закъсняха и реакциите от страна на служебния кабинет и останалите партии. 

Янев не е изненадан от кандидатурите за „Дондуков 2“

Служебният премиер Стефан Янев коментира, че не е изненадан от кандидатурите за „Дондуков 2“.  „Не мисля, че нещо в политическата ситуация трябва да ни учудва. Стремежът на определени партии да търсят реализация е част от нормалната политическа обстановка в една демократична държава. Важно е тези неща да се развиват пред очите на хората“, категоричен бе Янев.

За Стоилов обаче решението на Герджиков е неочаквано

За служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов обаче решението на ректора, на един от най-престижните държавни университети у нас, да се кандидатира за президент, е изненада. По думите му досега е останал с впечатлението, че той страни от политиката. 

„Проф. Герджиков е утвърден учен и преподавател. Сега той ще бъде оценяван като политик“, коментира той в ефира на bTV. 

Стоилов посочи, че основната дилема на предстоящите избори е дали да бъдем за“ премахване на сегашния порочен модел на управление или за неговото запазване. „Всеки, който призовава за обединение на партии и хора (бел. ред. - каквото направи самият Герджиков), трябва да попита дали мнозинството от българските граждани са съгласни да се обединят с олигархията“, подчерта служебният министър.

ДПС ще подкрепи на втори тур Герджиков

Междувременно стана ясно, че ДПС ще подкрепи на евентуален втори тур проф. Анастас Герджиков. Това потвърди един от зам.-председателите на партията Халил Летифов в ефира на Нова телевизия.

„Ако се стигне до балотаж между Радев и Герджиков, ДПС ще избере този, който може да е обединител на нацията. Ще ви припомня, че миналия септември имахме нарочна декларация за откриването на есенната сесия на 44-ото Народно събрание, където председателят Мустафа Карадайъ поиска да се оттеглят както президента, така и премиера, тъй като и двамата са част от проблема, а не от решението на проблема“, коментира Летифов.

Той обаче отбеляза, че партията няма да застане зад професора на първи тур. „Имаме решение да издигнем свой кандидат за президент - това е решението на Оперативното бюро и Централния съвет на партията“, напомни Летифов, като отбеляза, че имената на тяхната кандидатска двойка ще станат ясни следващата седмица, може би до 10 дни. 

„От утре всъщност трябва да приключи заседанието на нашите разширени областни съвети и те да предоставят информация как виждат поведението на движението. След което Оперативното бюро ще вземе решение за кандидатпрезидентската двойка на ДПС“, каза още Халил Летифов.

Борисов видя в Герджиков „ректор на всички ректори“

А по време на обичайната си уикенд обиколка из страната, бившият премиер Бойко Борисов използва повода отново да изтъкне приоритетите на проф. Герджиков в кандидат-президентската надпревара, като го обяви за „ректор на всички ректори“, който по думите му може да обедини нацията.

Той не пропусна да нападне за пореден път държавния глава Румен Радев, който се очаква да бъде основен конкурент на подкрепения от него кандидат. „Моделът „Борисов“ е строителство, а вече 6 месеца гледаме модела „Радев“ – намаляване на чуждестранните инвестиции, забравихме какво е еврозона. Седмици наред сме първи по смъртност от ковид и последни по ваксинация в Европа. Мисля, че с тези темпове ще минем света. И според Радев това е успешно управление на здравето. Безхаберие“, каза Борисов по време на живо включване от своя Facebook. 

Лидерът на ГЕРБ препоръча на президента Радев да си отиде при партията и да не се занимава повече с това, от което не разбира. „Да извадим България от изолацията, той да си стане лидер на една партия, която си избере, защото сега не знаем на коя партия е“, допълни той. Управлението става през парламента и през лидерството на партия с това, което хората са ти възложили. Радев да освободи президентството от омразата, призова Бойко Борисов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама