Екоминистърът дава „Морска администрация“ на прокуратурата

11:36, 30 сеп 21 / Политика 25 1672 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Министърът на околната среда Асен Личев ще поиска прокуратурата да разследва „Морска администрация“ за престъпление срещу околната среда. Причината е случилото се със заседналия кораб край Камен бряг. Според него страната ни е изправена пред две кризи - административна и екологична.

Административната криза

„Недопустимо е една страна членка да допусне кораб, който видимо отива към брега и е натоварен с насипен карбамид, който е забранен от европейското законодателство да се превозва в такъв вид, да се блъсне в нашия бряг, да застраши водната екосистема и защитена зона“, заяви Личев.

По думите му администрацията, която е заварило служебното правителство, е имала само две годни неща – Едното беше джипът, който се шофираше от премира с държавни средства, както и неговата медия за лична употреба „Севда ТВ“. Защото администрацията, която заварихме като наследство в „Морска администрация“, в частност и в МОСВ, показа, че тя притежава професионална, етична и морална нищета“, заяви още Асен Личев.

Дайте ни възможност и сами ще си организираме екокатастрофа

Екологичната криза

Основният риск за околната среда в района е преодолян, успокои ексминистърът, като отбеляза, че горивото от долните резервоари на кораба е източено. „Няма как при никакви обстоятелства резервоарът да бъде пробит, а от него да изтече опасното гориво лек дизел“, обясни той.

„Искам да ви уверя, че органите на МОСВ влязоха в ролята си от първия момент и продължават всекидневно да следят състоянието на водите в Черно море и в района на кораба. Те са в готовност да окажат всякакво съдействие на каквато и да е спасителна операция“, каза Личев.

Оттук нататък приоритетът ще бъде да не се допуска увреждане на околната среда и здравето на хората“, добави още той, като поясни, че в тази връзка е възложил на РИОСВ мониторинг в радиус от 1 км около кораба, който да служи като база за сравнение за последствията върху околната среда при всяка следваща операция, която ще бъде проведена по спасението на заседналия кораб. По думите му непрекъснато се прави мониторинг и се взимат проби на водата от 25 септември насам. Това щяло да продължи до приключването на операцията по изтеглянето на кораба.

Има ли замърсяване около заседналия кораб: министерствата се разминаха

Какво показват пробите на водата?

Екоминистърът изтъкна, че последните проби от водата около заседналия кораб показват, че в сравнение с тези от 25 септември преди операцията, сега са с 1,6 пъти по-високи концентрации на амоняк.

„Данните показват, че тенденцията е стабилна. Няма отклонение в PH на водата“, обясни Росица Карамфилова, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по околна среда.

Тя обясни, че след разсипването на част от карбамида във водата е установено леко превишение на нормите на азот амониев. „Резултатите досега не показват отклонения и замърсяване в средата и те са сравними със стандартния и регулярен мониторинг, който се осъществява от Института по океанология“, уточни Карамфилова, цитирана от bTV.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама