Ето как различните размери на колелата влияят върху работата на зимните гуми

18:00, 30 сеп 21 / Любопитно 25 2735 Шрифт:
Редактор: Галя Бениету

При настъпването на есента, шофьорите започват с подготовката за смяна на летните гуми, със зимни. Същият процес се повтаря и през пролетния сезон. Този кръговрат е неизбежен, за да бъде максимално обезопасено използваното превозно средство.

Безспорен факт е, че смяната на гумите съобразно сезоните е силно препоръчителна. Основната причина, която може да потвърди този факт е загубата на свойствата на гумите. Неслучайно при гумите е въведена сезонността, тъй като моделите се различават по материала - каучуковата сплав, протектора и други химични свойства. Затова от особена важност е навременната им смяна.

Друг много важен момент, на който трябва да се обърне внимание е цолажа на гумата. В зависимост от допустимите заводски размери, шофьорите могат да се ориентират към различни цолове. В следващите редове ще обърнем внимание на определени размери зимни гуми.

Особености при размерите на зимни гуми

Снимка: Pixabay

За зимните условия често срещана препоръка е да се ориентирате към по-малък цолаж, по-високи и тесни гуми. При есенната смяна, често срещан избор са зимни гуми 16 цола , като една от причините затова са самите джанти.

Много често оригиналните джанти на автомобила са 16 цолови, а те обикновено се отличават със значителна здравина. Която от своя страна е ключова, поради по-трудното изкривяване на джантата.

При други автомобили се налага монтирането на зимни гуми 14 цола, поради съображение от поставените заводски параметри. Освен това, по отношение на финансовия аспект, тези размери гуми са сравнително по-достъпни.

Посочените характеристики за зимните гуми оказват голямо влияние върху движението и стабилността на автомобила. Като обяснението за това е просто, тъй като на по-малка площ, се концентрира по-голяма тежест. Тоест колкото по-малък е размера на гумата, толкова по-добро е сцеплението върху заледена или заснежена настилка. Като това през зимата е от съществено значение, за проходимостта на превозното средство.

По какъв начин различните размери влияят на зимните гуми ?

Въпреки общоприетото твърдение, че по-тесните гуми осигуряват по-добро сцепление на пътя, се срещат и противоположни мнения. Проведени тестове опровергават това твърдение, но до известна степен. Като доказват, че действително има разлика между използвания размер гуми, която обаче не е твърде сериозна.

При провеждането на самите тестове, са изпитани зимни гуми с 16, 17 и 18 цола, които успяват да достигнат почти идентични резултати.

Като за по-детайлна проверка се извършват пробеци върху различно обработени пътни настилки като снежни, мокри и сухи. При изпитването на трите различни по размер зимни гуми се установяват следните специфики:

  1. При аквапланинг (контакта на водата с гумата при определена скорост, което води до частична или пълна загуба на сцепление с настилката) се наблюдава стопроцентова стабилност на зимните гуми с размер 16 цола. Въпреки това, резултатите на останалите изпробвани размери гуми, са също силно задоволителни.

  2. Зимните 18 цолови гуми се открояват обаче с по-добро и стабилно управление върху мокра настилка. За разлика от незадоволителното им представяне, по време на спирачния път. При който, най-забележими резултати имат гумите с 17 цола.

  3. По време на шофирането върху суха настилка, зимните 16 цолови гуми се отличават напълно от останалите. Това е така, тъй като този размер осигурява максимален комфорт и липса на страничен шум.

  4. По-големият цолаж зимни гуми е осигурил сравнително добра управляемост на автомобила. Добро представяне имат и по отношение на спирачния път. Което, разбира се, обяснява масовата практика да се избират летни гуми с подобни размери.

  5. При изпробването на посочените зимни гуми върху снежна настилка се наблюдават близки резултати. Въпреки това, зимните 16 цолови гуми се отличават с по-добро ускорение.

Като заключение можем да изведем факта, че представените резултати от тестовете доказват, че различните размери действително оказват влияние. Макар сходните резултатите, все пак разлики могат да се отчетат. Като това ще бъде в зависимост от два фактора - допустимите цолове за превозното средство и предпочитанията на шофьора. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама