Има ли замърсяване около заседналия кораб: министерствата се разминаха

17:06, 27 сеп 21 25 1624 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

На 20 септември товарен кораб заседна край бреговете на местността Яйлата до Камен бряг. Корабът плава под панамски флаг и превозва торове. При инцидента нямаше пострадали членове на екипажа.

Действията по освобождаването на кораба започнаха вчера със заповед на транспортния министър Христо Алексиев. Предвижда се да се извърши безопасно разтоварване на товара, извеждане на кораба от плитчините на местността Яйлата и впоследствие задържане на плавателния съд и товара до пълното възстановяване на направените от държавата разходи при операцията.

Започва освобождаване на заседналия кораб край Камен бряг

Анализът на Басейнова дирекция „Черноморски район“ показва, че заседналият кораб, който превозва торове на гранули и има 20 тона гориво на борда си, е замърсил морската вода. Взети са проби от водата около кораба, както и от носа, където се предполага, че има изтичане на товара.

Това обаче се разминава с обявеното от транспортното министерство. Според тяхната информация няма наличие на замърсяване.

От министерството съобщиха още, че операцията по освобождаването на кораба е технически обезпечена. Корабът е укрепен с резервни котви, за да избегне евентуално разместване при влошаване на времето.

Водолази са огледали скалистия район, за да се прецизира поставянето на котвите и техниката. При втори оглед е определено къде да се постави 100-тонен плаващ кран, заедно с обезопасяващ влекач.

На палубата на крана е монтирана 15-тонна машина за пълнене на торби с вместимост 1 тон всяка. Продукцията ще бъде извозена и складирана на пристанище Варна до пълното възстановяване от корабособственика на направените от държавата разходи.

Предвидено е да има и втори кран, с който ще се прехвърлят товарите на баржа и ще се извозват. След облекчаването на товара, плавателният съд ще се свали от скалите с два влекача.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама