Уволниха шефа на „Морска администрация“ заради заседналия кораб

16:57, 29 сеп 21 25 1941 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Освободиха шефа на „Морска администрация” заради заседналия край Камен бряг кораб. Според транспортния министър Христо Алексиев кап. Живко Петров не е успял да се справи със ситуацията и е проявил престъпна безотговорност. Мястото на кап. Петров ще бъде заето от кап. Венцислав Иванов.

Министър Алексиев заподозря саботаж зад всички сигнали, подадени срещу служебното правителство за забавяне на действията в ситуацията. „Имайте предвид, че докато съм министър, няма да позволя саботажи спрямо държавата, няма значение дали са с политически интереси, или с лобистки интереси. Когато някои хора пишат сигнали против служебното правителство, те са против държавата си. За мен това са някакъв вид саботажи. Служебното правителство не се е забавило. Ние не сме пиратска държава, не може някой кораб като заседне, ние още в първия ден да отидем и да превземем кораба. Нормално е да се даде разумен срок на корабособственика, за да може той да го изтегли. В момента, в който видях, че това не се случва, се намесих. Корабът беше задържан и е под ръководството на държавата”, каза той.

Ще бъде назначен и одит по целия случай, тъй като според Алексиев много процедури не са спазени. Имало и много пропуски.

Кап. Живко Петров понася отговорността. Те също при разтоварването не са спазили процедурата, а на своя глава се предприели друга. А аз изрично наредих да се спазват всички процедури, които са съгласувани с МОСВ”, добави министърът. Подготвени са няколко плана за действие. Опасенията се, че времето може да се развали, пише Нова телевизия.

МОСВ спря разтоварването на заседналия кораб

Правителството създаде щаб за заседналия кораб

Правителството създаде кризисен щаб за заседналия кораб край Камен бряг. В него ще работят координирано „цялата държава и всички отговорни институции“, обяви транспортният министър Христо Ангелов след края на днешното правителствено заседание.

Обсъждат се пет различни плана за изтегляне на заседналия преди девет дни плавателен съд и за неговото разтоварване. Приоритет за институциите е опазването на околната среда и евентуалното евакуиране на 9-членния екипаж, ако времето се влоши.

Лoшoтo вpeмe и гoлeмитe вълни възпpeпятcтвaxa oбeзoпacявaнeтo нa ĸopaбa. Taĸa в мoмeнтa cъщecтвyвa peaлнa oпacнocт oт инцидeнт, тъй ĸaтo вълнитe ce oчaĸвa дa дocтигнaт виcoчинa oт 2 мeтpa, a вълнeниeтo нa мopeтo – 3-4 бaлa.

Престъпна безотговорност години назад

Видях една престъпна безотговорност години назад – няма разработени процедури как се реагира в такива ситуации. На второ място – никаква ресурсна обезпеченост от страна на държавата и дори от страна на частния бизнес. Бяха мобилизирани всички ресурси и те се оказаха недостатъчни, при положение, че в закона ясно е разписано каква подготовка трябва да има държавата в такива ситуации“, заяви служебният транспортен министър.

Aлeĸcиeв ce зaĸaни, чe oщe днec щe имa yвoлнeния зapaди нeycпexa нa oпepaциятa дo мoмeнтa. Πpипoмнямe, чe пpи пъpвия oпит зa paзтoвapвaнe нa ĸopaбa, гoлямa чacт oт aзoтнитe тopoвe, ĸoитo пpeнacя, бyĸвaлнo ce изcипaxa в мopeтo. Директорът на „Mopcĸa aдминиcтpaция“ ĸaпитaн Живĸo Πeтĸoв зaяви, чe нe e знaeл  чe тopoвeтe щe ce paзcипят. Toй дoпълни, чe нямaт тexничecĸи cpeдcтвa, c ĸoитo дa извъpшaт paзтoвapвaнeтo нa плaвaтeлния cъд.

Няма да допуснем увреждане на природата

Няма да допуснем увреждане на природата, категоричен бе министърът на околната среда и водите Асен Личев. Той посочи, че органите на МОСВ са от първия ден на терен и веднага са влезли в ролята си, когато се оказало, че методите на разтоварване застрашават околната среда.

Корабът край Камен бряг е една картина на безхаберието

Корабът край Камен бряг е една картина на безхаберието в продължение на десетилетия по отношение на морското спасяване. Докато бяха заети да приватизират флот, да концесионират пристанища, ето това виждаме в момента – никаква организация, никакви процедури и абсолютно скапана техника“, коментира на свой ред президентът Румен Радев от Пловдив.

„Като казвам процедури - има международно право. Не може българската държава изведнъж на бордаж да вземе този кораб, ние не сме пиратска страна. Има си ясни задължения на застрахователя, на собственика на кораба“, посочи той.

Според държавния глава транспортното министерство много енергично се е заело със случая, за да компенсира липсата на процедури.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама