МОСВ спря разтоварването на заседналия кораб

16:20, 28 сеп 21 25 1935 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Министърът на околната среда и водите Асен Личев принудително спря дейностите по разтоварването на кораба „Вера Су“, който заседна край Камен бряг. Причината - възникването на непосредствена опасност от замърсяване на акваторията на Черно море.

Има ли замърсяване около заседналия кораб: министерствата се разминаха

От видеа, разпространени по-рано в социалните мрежи от специализирания сайт maritime.bg, се вижда, че при преместването на азотните торове част от тях падат в морето. Според експерти това не е опасно, но от университета по океанология на Варна казват обратното. Те обясниха, че товарът може да изсуши хрилете на младите екземпляри риби от калкан и да благоприятства цъфтежа на планктона.

Методът на разтоварване се различава от одобрения

Разсипването на товара в Черно море се наблюдава при загребване от заседналия кораб към другия плавателен съд. Приложеният метод на разтоварване коренно се различава от одобрения от МОСВ, уточняват от ведомството.

На среща с институциите, отговорни за провеждането на aварийно-спасителните действия, е решено 700 тона от насипния товар на кораба да бъде пакетиран в чували по един тон всеки. Пакетираният товар да бъде транспортиран с баржи при засилени мерки за безопасност за морската околна среда.

Обърнато е специално внимание, че между заседналия кораб и баржата трябва да бъде опънато платно, което да предотврати евентуално замърсяване. На практика са приложени коренно различни действия от одобрените.

Разтоварването ще бъде възстановено, след като бъде осигурена екологосъобразна технология, при която не се извършва разсипване на товара и замърсяване на водите.

Фирма, спасявала подводницата „Курск, идва на помощ

Фирма, спасявала „Курск“, прави план за изтеглянето на кораба край Камен бряг, обяви транспортният министър Христо Алексиев.

Той поясни, че е налице престъпна безотговорност от страна на държавата назад във времето, а те „като екшън герои“ трябва да решат тази ситуация. 

„В закона е ясно записано, че държавата трябва да има готовност и процедура при такива случаи, както и ресурсна обезпеченост като техника. Тези дни се оказва, че нищо такова не е свършено и се налага ние в рамките на 3-4 дни да правим нещо, което години не е свършено“, заяви Алексиев.

„Учудващо за мен „Морска администрация" е дала на кораба много време да изготви план за действие - седмица, и още един месец, за да изведе кораба. Това за мен е безумно и затова с моя заповед спрях всички тези действия и мобилизирахме всички налични ресурси - не само в държавата, но и в частните компании“, обясни служебният транспортен министър, цитиран от bTV. 

Той заяви, че с Военноморските сили ще укрепят кораба с котви, защото се очакват двуметрови вълни. Мисли се и за това дали е безопасно екипажът да остане на кораба.

Христо Алексиев намекна и за уволнения: „Ще проверя кой по веригата е спал, кой не си е свършил работата и ще бъда абсолютно безкомпромисен към всички, които отново не са си свършили работата. „Той допълни, че до тях ще се стигне, когато му дойде времето, но с уговорката, че "няма да чакаме много“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама