„Неадекватно поведение“: Нинова и БСП с критики към служебния кабинет

18:15, 28 сеп 21 / Политика 25 1672 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Ден след като Инициативен комитет официално издигна кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова за втори президентски мандат, БСП изненадващо отправи серия от критики срещу назначения от държавния глава служебен кабинет. Онзи, който само преди месеци Корнелия Нинова обмисляше да предложи за редовен.

Неадекватни мерки спрямо ценовия скок

Социалистите смятат, че икономическите мерките на правителството са неадекватни на тежката ситуация, породена от скока в цените. „Малкото увеличение на доходи и пенсии с актуализацията на бюджета вече се стопява от инфлацията“, посочват от БСП.

Компенсации за скъпия ток, само след нова актуализация на бюджета

Левицата отбелязва, че кабинетът е предложил само една мярка за компенсация на бизнеса и то чак в бюджета за 2022 г., но дотогава десетки фирми ще фалират. „Предложението на служебното правителство е закъсняло и неадекватно на тежката ситуация. То само ще удължи агонията“, отбелязват от партията.

От БСП заявяват, че ако правителство не предприеме истински мерки, в следващия парламент партията ще  предложи 4 мерки за намаляване на цените за домакинствата.

Това са намаляване на ДДС и акциз на енергоносителите за 6 месеца;  Намаляване на данъка върху храните от малката потребителска кошница;  Субсидия за всяко домакинство за първите потребени 200 киловатчаса;  Домакинствата с недостатъчно доходи да имат достъп до определено количество киловата мощност в продължение на 6 месеца, в случай, че спрат да си плащат сметките и да не им се изключва тока.

Неадекватно поведение в кризата със заседналия кораб

БСП критикува действията на кабинет за разрешаване на кризата със заседналия край резервата „Яйлата“ кораб. Според социалистите това заплашва да се превърне в реална заплаха за тежка екологична катастрофа в български териториални води.

МОСВ спря разтоварването на заседналия кораб

Левицата критикува безсилието, което институции демонстрират и хаотичните решения от страна на държавата, които създават допълнителни предпоставки екологичната заплаха да се превърне в катастрофа.

На свой ред от БСП обявиха, че в следващия парламент ще инициира законодателни промени, касаещи морската политика и администрирането на сектора.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама