ЦИК ще проведе изборите и без нови машини

15:20, 28 сеп 21 / Политика 25 1583 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

ЦИК ще направи всичко възможно да осигури допълнителни устройства, за да протекат по-спокойно изборите, но дори и да не бъдат купени нови машини ние ще проведем изборите съгласно правилата в Изборния кодекс и със сегашните устройства. Това каза говорителят на Централна избирателна комисия Цветозар Томов.

Късно вчера ЦИК прекрати процедурата за възлагане на обществена поръчка за доставка на 1600 машини за електронно гласуване за изборите на 14 ноември. Причина за прекратяване на поръчката е надвишаване на максималната стойност от участниците в нея.

Колко ще ни струват изборите на 14 ноември?

„Оттук нататък Комисията ще реши как да продължи, в момента се обсъжда въпросът. В четвъртък започваме да правим редовни брифинги и ще научите докъде сме стигнали“, каза пред журналисти Томов.

На въпрос дали нова процедура или директно договаряне е по-вероятния изход от тази ситуация, Томов каза, че не може от името на Комисията да прогнозира в момента, след като не е взето решение. „При всички положения ЦИК ще направи всичко възможно да осигури допълнителни устройства, за да протекат по-спокойно изборите, но имайте предвид, че дори и да не бъдат купени нови машини, ние ще проведем изборите съгласно правилата в ИК и със сегашните устройства“, каза Цветозар Томов.

Той посочи, че това е вариант, който крие риска от създаване на напрежение, затова те се стремят да купят още устройства. „Но пак казвам, няма да провалим изборите, ако това не се случи“, каза той, цитиран от БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама