Българската ваксина ще е готова чак след година

10:37, 28 сеп 21 25 1905 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Преди дни проф. Андрей Чорбанов обяви, че българската ваксина срещу COVID-19 ще бъде представенa на 5 октомври, оказа се обаче, че това не е съвсем така. Директорът на Института по микробиология към БАН - проф. Пенка Петрова уточни, че всъщност тогава ще бъде представена идеята и разработката на ваксината към етапа, към който тя е стигнала в момента. Продуктът обаче съвсем не е завършен. 

„Получи се недоразумение, проф. Чорбанов, може би, защото е политик, недовърши изречението си. Той ще представи ваксината на световен конгрес по ваксинология. На този форум ще представи своята идея и докъде са стигнали в момента. Разработването на ваксината върви по план – завършва проектът с институт „Пастьор“, добре върви и работата и с Фонд „Научни изследвания“. Като научни резултати са постигнати доста неща, но флакон с ваксина не можем да представим. Има прототип, даже два прототипа, но не са тествани на хора, все още вървят експерименти с мишки“, заяви тя в ефира на bTV. 

По думите ѝ българската ваксина със сигурност ще бъде завършена като разработка, но няма как да има такъв готов препарат, след като никоя фирма не се ангажира с изпитания. „Разработка ще има, но готова ваксина – не“, каза проф. Петрова.

Стоп кадър от ефира на bTV

Според нея официалното представяне на ваксината се очаква да стане след година. Тя все пак разкри, че  българската ваксина се разработва както под формата на инжекция, така и под формата на спрей. Още обаче не е ясно дали ще има реваксинация, колко дозова ще е и пр. Всичко това е в ход на изследване. Новото при нея е, че е протеинова (мулти-епитопна) и би въздействала срещу различни варианти и нововъзникващи коронавируси“, обясни проф. Петрова. 

Тя напомни, че България продължава да е държавата с най-нисък процент ваксинационно покритие. Според нея именно на това се дължи и високата смъртност от вируса. Проф. Петрова даде пример с Израел, където тя е път пъти по-ниска. „Данните за смъртността от коронавирус у нас са обезпокоителни – има над 70 починали на ден. Вече трябва да сме уверени, че това е смъртоносно заболяване… Това трябва да покаже, че задължително трябва да се ваксинират всички, които все още се колебаят“, каза директорът от БАН.

Нейният съвет към преболедувалите COVID-19 е да се имунизират след 6-8 месеца заради новите варианти на вируса. По думите ѝ на защита от ваксината може да разчитаме над година и половина. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама