Коронавирусът у нас: Представят българска ваксина в началото на октомври

09:04, 26 сеп 21 25 2273 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

1038 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие, от които 12% са при ваксинирани. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 10 875 теста, което значи, че положителните проби са около 9,5%.

През последните 24 часа са починали 26 души, заразени с вируса. Те не са били ваксинирани. Покачва се броят на пациентите в болници в сравнение с предходното денонощие, като новонастанените са 229 пациенти, като така общият им брой става 5040. От тях в интензивни отделения са 418 души. Сред новите лекувани в лечебни заведения ваксинираните са 8,7%.

През последното денонощие като оздравели са отчетени 477 души. Поставените дози ваксини са 2467. Така общият 2 507 048 са общо поставените дози у нас.

В началото на октомври представят българска ваксина

На 5 октомври представяме българската ваксина срещу COVID-19. Това заяви пред Нова телевизия проф. Андрей Чорбанов - директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН и депутат от ИТН в последните два парламент.

Според него преболедувалите нямат нужда от ваксина, защото имат защита. „Всички резултати в световен план показват, че имунитетът на прекаралите COVID-19 е много висок и на практика те няма нужда да бъдат ваксинирани. Това е един от основните моменти, които трябва да се дискутират”, каза той.

Ваксинацията трябва да бъде доброволна и от този аспект всеки един пълнолетен човек трябва да прецени сам за себе си до каква степен е готов да поеме риска от заболяването или не”, категоричен бе Андрей Чорбанов. „Всеки, който се чувства застрашен и ако ваксината е факторът, който ще го накара да не се чувства така, трябва да се ваксинира”, посочи още той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама