Ген. Мутафчийски сред първите с трета доза ваксина у нас

15:58, 24 сеп 21 25 1937 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Първите българи с поставена трета доза ваксина срещу COVID-19 са 12 лекари от Военномедицинска академия, начело с нейния началник ген. Венцислав Мутафчийски.

С този вирус трябва да се води решителна борба. В момента 97% от хоспитализираните с инфекцията пациенти в COVID-зоните на ВМА са неваксинирани. Надеждата, с която посрещнахме 2021 г. се оправда – ваксините на този етап са единственият начин да се защитим от коварното заболяване. Доказано е, че определен период след имунизацията защитата намалява. Затова нямах никакви колебания, както и при „първата игла”, да си поставя и „трета“, написа Мутафчийски в профила на ВМА във „Фейсбук“.

Първите поставени допълнителни дози стават факт, след като вчера Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката оповести насоки за кампанията.

Насоките

Експертите препоръчват бустерна доза да се прилага на пациенти от рискови групи от населението, но само по желание на гражданите.

Според тях това се отнася за лица с имунни дефицити (напр. ХИВ инфекция/СПИН), с онкологични заболявания, трансплантирани пациенти на имуносупресивна терапия; хемодиализирани; както и пациенти на цитостатична или кортикостероидна терапия.

Допълнителна доза се препоръчва за хората в домове за възрастни хора и социални институции за настаняване от резидентен тип, медицински персонал с висок риск от заразяване и лица над 65 години, както и за хора, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация един месец след завършен ваксинационен цикъл.

 

Предлага се допълнителната или бустер дозата да е иРНК ваксината на Pfizer/BionTech, поради подадена от производителя заявка за одобрение прилагане на допълнителна доза пред Европейската агенция по лекарствата. Очаква се допълнителна информация от ЕМА за ваксинирани с кои ваксини срещу СOVID-19 ще се прилага тази допълнителна или бустер доза.

Интервалът на прилагане на бустерна доза при завършен ваксинационен курс следва да е най-рано след 6 месеца, като препоръката на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката е 8 месеца след завършен ваксинационен цикъл, когато се касае за лица в домове за възрастни хора и социални институции; медицински персонал с висок риск от заразяване и лица над 65 години.

При лица, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация, препоръчителният интервал за прилагане на допълнителна доза е един месец след завършен ваксинационен цикъл.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама