Лозан Панов с остра критика към президента Радев

08:56, 23 сеп 21 / Политика 25 2425 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов разкритикува остро президента Румен Радев заради по думите му първоначално демонстрираната безучастност към делата на съдебната система. 

„Ролята на президента не е да гледа отстрани. Всъщност, президентът изживя своя конституционен катарзис, когато преторианската гвардия на Гешев почука на неговата врата и влезе в президентството“, казва Панов в интервю за bTV. 

Попитан за „ЦУМ-гейт“ и основанията да се потърси отговорност на Сотир Цацаров като главен прокурор по това време, Панов заяви: „Тогава той (бел. ред.- президента Румен Радев) каза: „Крамолите във Висшия съдебен съвет не са дневния ред на България“. Всъщност, години по-късно се оказа, че дневният ред на ВСС стана и дневен ред на страната с избора на главния прокурор. Не вярвам в месиите, защото преди да вдигнеш юмрука, не съм чул той да е имал някакво изявление, което да е насочено към г-н Цацаров“, изтъкна Панов, като отбеляза, че според него „управляващите мислят за съдебната система, когато отидат в опозиция“. „Тогава им трябва една независима съдебна система“

Панов нямало да е кандидатът на ДБ за президент

Лозан Панов обяви и че няма да е кандидатът за президент на „Демократична България“ на изборите през ноември. „С начина, по който се изразявам, различното мнение, което отстоявам, не съм убеден, че съм атрактивен за която и да е политическа формация“, посочи той. 

„Не очаквайте да посоча своя наследник, както го направи Цацаров“

7-годишният мандат на Панов начело на съда изтича на 10 февруари догодина. Той обаче бе категоричен, че няма да посочи своя наследник. „Не очаквайте, че ще посоча своя наследник, както го направи г-н Цацаров за г-н Гешев“, казва Панов. „Със самата моя номинация, това ще минира неговия избор предвид конфигурацията във Висшия съдебен съвет“, обясни той, като подчерта, че е важно да се види кои ще са кандидатите и тогава щял да каже своето мнение за тях. 

Днес пленумът на Висшия съдебен съвет се събира на първо заседание след лятната ваканция. Очаква се той да реши по какви правила ще се проведе изборът на председател на Върховния касационен съд. 

Преди дни ресорната колегия на Съвета взе решение номинации да се правят от 30 септември до 21 октомври, а изслушването и гласуването на новия съдия номер едно да е на 14 януари догодина. Министърът на правосъдието Янаки Стоилов декларира, че засега няма намерение да издига свой кандидат. Мнозинството в съвета, което избра Иван Гешев за главен прокурор, ще може да посочи и следващият председател на ВКС. Процедурата завършва с президентски указ. Мандатът на председателя на ВКС е 7 години.

По информация на „Mediapool“ най-сериозни шансове за поста засега има Красимир Шекерджиев, който преди няколко месеца подаде оставка като член на Висшия съдебен съвет. 

Панов коментира и слуха, че е възможно Георги Чолаков да е кандидат за председател на ВКС. „Ако погледнете на сайта на ВАС, ще видите, че той трудно в момента, в който се пенсионира ще събере данни за своя стаж. Не бих подкрепил една такава кандидатура“, посочи Панов.

Чолаков е председател на ВАС от ноември 2017 г., т.е. мандатът му там свършва през ноември 2024 г.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:36, 23 сеп 21

Тези хора не разбраха ли, че трябва да има разделение на властите. И ни трябва нова Конституция, тъй като в момента Президентът само подпечатва готови решения, и не може да спре тъпи закони.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама