Стоилов не изключи вариант да предложи наследник на Лозан Панов

13:26, 21 сеп 21 / Политика 25 1685 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов би застанал зад кандидатура за нов председател на Върховния касационен съд (ВКС), която се ползва с широка обществена и професионална подкрепа и доверие, но не е предложена от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Обявяването на началото на процедурата по избора на нов председател на върховния съд е насрочено за четвъртък.

По закон Висшият съдебен съвет трябва да обяви процедурата не по-рано от 6 и не по-късно от 4 месеца преди изтичане на мандата на настоящия председател на съда Лозан Панов. Мандатът на Панов изтича в началото на януари 2022 г. и дотогава трябва да бъде избран негов наследник на поста. Номинации могат да правят поне трима членове на съдийската колегия на ВСС, пленумът на ВКС и министърът на правосъдието.

Янаки Стоилов обаче подчерта, че няма амбиция да предлага самоцелно кандидатура и разчита да има истински избор между различни кандидати. Той обаче може да внесе предложение за кандидат, който има широка подкрепа, но не е издигнат официално, предаде „Дневник“.

„Не искам обаче да попадна в капана и впоследствие да бъда упрекван, че изпълнителната власт иска да овладее ръководството на ВКС“, подчерта Стоилов на пресконференция пред журналисти.

Служба на гражданите и укрепване на държавността

Ресорният министър представи приоритетите на служебния кабинет „Янев 2“ в сектор „правосъдие“. Сред тях са – подобряване на обслужването на гражданите и фирмите, преодоляване на лоши практики, подобряване на взаимодействието със съдебната власт и повишаване на взискателността към нейната работа.

Стоилов посочи, че ръководеното от него ведомство подготвя списък с предложения за законодателни промени, включително за премахването на специализираното правосъдие, „инхаус“ процедурите и Глобалния закон „Магнитски“.

Ресорният министър Янаки Стоилов обясни, че по отношение на Агенцията по вписванията и вписването на сделките в имотния регистър, вече става без забавяне. По думите му така рязко се намаляват възможностите за имотни измами.

„Ускорено се преодолява изоставането в публикуването на финансовите отчети в Търговския регистър за изминалите години, продължава работата по свързването на ТР с европейската система“, допълни Стоилов, цитиран от bTV.

Работи се по създаването на Регистър по несъстоятелността, който трябва да бъде факт в края на януари 2022 г. Има активни действия по ускоряването на процедурата за придобиване на българко гражданство.

 

Стоилов посочи, че друг важен въпрос, върху който ресорното ведомство се е фокусирал, са изпитите за придобиване на юридическа правоспособност. По думите му са въведени по-гъвкави правила за провеждането им.

„Възнамеряваме да намалим разходите за обществени поръчки, свързани главно с доставката на хранителни продукти и да се повиши качеството на изхранването в местата за хора, лишени от свобода“, допълни той.

Министърът обяви, че тече проверка на сключените граждански договори с бюджетни средства за действия, които следва да се извършват от служителите на ведомството. По думите му тече усилена работа по прехвърлянето на Бюрото по защита от главния прокурор към правосъдното министерство.

„Днес преподписах указа, законът ще влезе в сила следващата седмица и се надявам във възможно най-кратко време да бъдат организирани всички дейности, така че без сътресения Бюрото да продължи да изпълнява функциите си“, допълни Стоилов. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама