Земетресение разтърси Австралия

09:29, 22 сеп 21 / Свят 25 1925 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Земетресение с магнитуд 6.0 по скалата на Рихтер разтърси югоизточната част на Австралия и беше усетено силно в Мелбърн, предаде BBC.

Земетресението е станало около 9:15 часа местно време в сряда и е с епицентър близо до град Мансфийлд, недалеч от столицата на щата Виктория.

Има щети по сгради, но все още няма данни за пострадали.  За да се направи оценка на ситуацията, в някои региони са изпратени хеликоптери, а на места се създават центрове, които да помагат на жителите. В някои региони има прекъсване на електрозахранването.

Земетресението е усетено и в съседна Южна Австралия и Нов Южен Уелс (NSW).

Държавната служба за извънредни ситуации на щата Виктория предупреди жителите да бъдат нащрек за евентуални вторични трусове. Ако се намирате във Виктория, сте в опасност. Очаквайте вторични трусове, стойте далеч от повредени сгради и други опасности. Избягвайте да шофирате, освен в извънредни ситуации”, заявиха властите.

Евакуирани са няколко небостъргача в Мелбърн и градската болница, съобщават местни медии. Някои градски трамвайни линии бяха спрени поради нанесени щети.

Премиерът на Южна Австралия Стивън Маршал заяви, че в щата вече са усетени и вторични трусове.

Земетресението е едно от най-силните в Австралия през последните няколко десетилетия. Големите земетресения се считат за необичайно явление в Австралия, тъй като континентът се намира върху тектонична плоча, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама