Балонена фиеста превръща Белоградчик в Кападокия

13:00, 19 сеп 21 / Любопитно 25 1649 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова
Белоградчик е домакин на първата балонена фиеста в страната. През първите 4 дни от фестивала ще се осъществят полети в района над прочутите Белоградчишки скали, а последният ден– 22 септември, ще се лети в района на Видин.

От вчера небето над скалите в Белоградчик е оцветено във взевъзможни цветове. „Това е уникално събитие, което организираме за първи път. Поканили сме и ще дойдат общо 10 балона, които ще летят в рамките на 5 дни. Първите 4 дни, 18-21, са полети над Белоградчишките скали, а петият ден е за полет в района на Видин със страхотни гледки към Дунава. Все по-голяма популярност започна да набира летенето с балон над скалите в Белоградчик, оказва се едно уникално преживяване, да видиш този природен феномен от толкова високо е незабравимо, несравнимо като усещане, а така придава и по-висока добавена стойност на летенето с балон“, разказа пред БНР организаторът Евтим Стефанов.

Свободният полет с балон по време на фестивала ще трае между 40 минути и 1 час, през който балонът се управлява от пилот, издигайки се на максимална височина от 1500 м. Полетите ще се осъществяват от местността Панаирището по график.

„Полетът с балон различно на общоприетите схващания не е екстремно преживяване. Това е една приятна въздушна разходка. Хората, които проявяват някакъв умерен страх, когато се качат в балона и излети, после казват „то не било страшно“". Балонът се движи плавно, носен от вятъра, със скорост 20 километра. Няма резки издигания или впускания, не ти заглъхват ушите, не ти е дискомфортно. Усещамето е сякаш си на тераса: на нея сутрин не пием нищо, но когато балонът кацне, пасажерите преминават през специална церемония и получават благороднически титли и шампанско. Тази година за всеки един от полетите сме предвидили да отворим по една от златните резерви бутилки на изба Боровица, така че ще вдигнем още нивото на преживяване“.

Как да се регистрираме за Фиестата, обясни още Стефанов.

„Единият вариант е да посети сайта на Приключенски център-Белоградчик. Все още има свободни места за полети в понеделник, вторник и сряда. Вторият вариант е да ми се обадите по телефона. Най-добре е първо да се посети сайта https://new.adventure-bg.com/balloon-fiesta/, където има информация за самата фиеста, повече описани подробности за летенето с балон и подробности за всички други приключения, които предлагаме“.

Целта на Балонената фиеста над Белоградчик е да се превърне в местната Кападокия -  забележителното място, което привлича туристи от цял свят, основно заради ежедневно организираните полети с балони.

През петте дни на фиестата са планирани по две сесии за свободни полети, както и панорамни издигания над Белоградчишките скали всяка вечер при подходящо време. Всеки балон има капацитет средно около 4 пасажера, в зависимост от размера на балона и метеорологичните условия в деня на полета.
 
Атракцията се организира от Приключенски център– Белоградчик към Сдружение "Регионални Партньорства за Устойчиво Развитие-Видин“. Инициативата е подкрепена от Фондация Америка за България в рамките на проект "Балон Фиеста – Белоградчик".

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама