СЗО спря процедурата за одобрение на „Спутник V“

11:00, 17 сеп 21 25 1970 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Световната здравна организация спря процедурата по одобрение на руската ваксина срещу COVID - „Спутник V“. Причината е назначената нова проверка на заводите на производителя, съобщи д-р Джарбас Барбоса, заместник-ръководител на Панамериканската здравна организация (PAHO).

„Производителите на ваксини трябва да потвърдят, че местата, където се произвеждат ваксини, са в съответствие със стандартите за добра производствена практика (...) Що се отнася до процеса на одобрение за ваксината „Спутник V“ за спешна употреба, този процес е спрян, тъй като по време на проверка на една от фабриките, които са част от производството на „Спутник V“, бяха установени недобри производствени практики“, каза той.

Путин за „Спутник V”: Сигурна е колкото автомат „Калашников“

Добрата производствена практика“ е система, която гарантира производството и контрола на продуктите в съответствие със стандартите за качество.

„Спутник V“ е одобрена за прилагане в 70 държави с общо население от 4 милиарда души, което е повече от 50% от населението на света. Ефективността на ваксината е 97,6%, като данните са въз основа на наблюдение на 3,8 милиона ваксинирани руснаци, пише БГНЕС. Въпреки това Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и Европейската комисия все още не са я одобрили. 

Решението за доставка на руската ваксина е противозаконно

В България „Спутник V“ предизвика разгорещени дебати в 45-ото Народно събрание. Предложението да се осигури достъп на българските граждани до руската ваксина бе внесено от БСП. То обаче така и не получи необходимата подкрепа от народните представители. Основната причина бе именно неодобрението на ЕМА и ЕК. През февруари миналата година БСП също направи аналогично предложение за „Спутник V“, но и тогава то бе отхвърлено.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама