Решението за доставка на руската ваксина е противозаконно

10:11, 29 апр 21 25 2666 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Решението за доставка на руската ваксина срещу коронавирус е противозаконно. Това обяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов по време на среща с премиера. Припомняме, че вчера по предложение на БСП здравната комисия в парламента одобри внос на руската ваксина срещу коронавирус  „Спутник V“.

„Вчера беше взето решение да стартираме преговори за доставка за руската ваксина. Това е изключително притеснително и противозаконно решение. То не може да бъде стартирано, защото има противоречие със Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина“, посочи Ангелов, цититран от Нова телевизия. 

Светът е разделен за ефективността на руската ваксина срещу коронавируса

По думите му, за да бъде доставена в страната, тя трябва да премине през централизирана процедура на европейско ниво. За мен това е абсолютно невъзможно и най-вече поставя в опасност живота и здравето на българските граждани, защото не е завършена оценката на нейната безопасност и ефикасност на европейско ниво. Това решение противоречи на българското право и на правото на ЕС, подчерта той. 

От своя страна премиерът заяви, че правителството няма нищо против нито руската, нито китайската ваксина. А когато ЕМА я одобри – ние ще поръчаме. До тогава – ние спазваме и българските, и европейските норми и закони. Беззакония – нека те да си вършат – ние няма да го правим“, коментира Борисов.

„Работете. Всичко, което правим е в името на хората. Не правете неща, от които после ще се срамувате”, призова министър-председателят. „Могат да си направят правителство още днес и тогава могат да си докарат ваксини и от Луната. Ваксините са за над половин милион лева. Искат да им подпишем празен чек, без да знаем какво ще правят с тези пари“, добави още той.

Вчера е поставен нов рекорд по ваксинации – имунизирани са над 23 хиляди граждани. "Продължаваме със същия темп. В понеделник пристигат над 200 хиляди ваксини на Pfizer. До края на месец юни може да постигнем колективен имунитет ако продължим с този темп на имунизация", посочи здравният министър. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама